İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Urartular’dan kalan şehir Van’ın gezilecek tarihi ve turistik yerleri

Van her noktasında gezilecek yerleriyle dikkat çeken bir şehir. Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gevaş, Gürpınar, İpek yolu, Muradiye, Özalp, Saray, Tuşba ilçeleri ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık nüfusuna sahip Van’ın tarihi ve turistik yerleri yazımızda…

Van tarihî güzellikleri, eşsiz doğası ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan geçmişi ile gezilmesi gereken önemli şehirlerimizden. Anadolu’nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü’nü barındıran Van’ın gezilecek tarihi ve turistik yerleri hakkında bilmek istedikleriniz haberimizde…

VAN’IN GEZİLECEK YERLERİ

VAN KALESİ

MÖ 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezine yaklaşık olarak beş kilometre uzaklıkta bulunan Van Kalesi, Tuşba ismi ile Urartu Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Kalenin içerisinde Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Sardur Burcu, Analı Kız Açıkhava Tapınağı ve surlar bulunmaktadır. Kalenin içerisinde I. Sarduri’ye ait olduğu tahmin edilen Asur dilinde çivi yazılı kitabeler mevcuttur.

HOŞAP KALESİ

Van şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta Gürpınar ilçesinde bulunan kale, 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Kalenin içerisinde mescit, sarnıç, köy evleri, zindan yer almaktadır. Demir kapı kanatları ise ilk günkü haliyle görülebilir. Türkiye-İran yolu üzerinde bulunması sebebiyle zamanında stratejik bir öneme sahip olan kale 19. yüzyıl ortalarında terk edilmiştir. Günümüze büyük ölçüde korunarak gelmeyi başarmış tarihî Hoşap Kalesi’nin eteklerine kurulu ufak bir köy de yer almaktadır.

ÇAVUŞTEPE KALESİ

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe Köyü’nde yer alan kale, Van’a 25 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kale II. Sarduri tarafından MÖ. 764-734 yılları arasında yaptırılmıştır. Yukarı ve aşağı kale olmak üzere iki bölümden oluşan Çavuştepe Kalesi’nde 1960’lı yıllardan bu yana kazı çalışmaları yürütülmektedir. Yukarı kale içerisinde Urartu Baş Tanrısı Haldi’ye ait tapınak ile bir başka açık hava tapınağı yer almaktadır. Aşağı kalede ise İrmuşini Tapınağı, sarnıç ve saray binaları bulunur. Tapınağın Urartu Tanrısı İrmuşini adına inşa edildiği üzerindeki çivi yazılı kitabede ortaya çıkarılmıştır.

VAN GÖLÜ

Etrafı yüksek volkanik dağlar ile çevrelenmiş, 120 kilometre uzunluğu ile dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Nemrut Volkanik Dağı’nın patlaması ile kraterde biriken suların oluşturduğu Van Gölü, Tatvan sınırları içerisinde yer alan volkanik bir göldür. Van Gölü’nde dört tane de ada bulunmaktadır. Bu adalar Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş Adası’dır. Van Gölü üzerinden Tatvan’a feribot aracılığı ile ulaşım sağlanabilmektedir.

van-golu

Van Gölü

AKDAMAR KİLİSESİ

Akdamar Kilisesi, Van Gölü’nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası’nda bulunuyor. Ağtamar ve Ahtamar isimleriyle de anılır. Vaspurakan Hanedanlığı’ndan Kral I. Gakik tarafından MS. 915 senesinde yaptırılan kilise, Orta Çağ Ermeni sanatının en güzel örneklerinden biri sayılmaktadır. 1113 yılında manastıra dönüştürüldükten sonra “Kutsal Haç Kilisesi” adı ile de anılmaya başlanmıştır. Adaya ulaşım Gevaş ilçesinden kalkan feribotlarla sağlanıyor.

Akdamar

Akdamar

PERİ BACALARI

Yerli halk tarafından “Vanadokya” olarak adlandırılan Peri bacaları, Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunmaktadır. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların rüzgar ve yağmur suları ile aşınması sonucu ortaya çıkan Van Peri bacaları en ilgi çeken yerlerden. Yaklaşık 17 bin peri bacasının yanı sıra çok sayıda tünel ve mağara bulunan Vanadokya, Van’a 120 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

MURADİYE ŞELALESİ

Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Karahan köyü yakınlarında bulunan Muradiye Şelalesi özellikle sıcak aylarda serinlemek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Şelalenin yüksekliği yaklaşık 50 metredir. Sadece görüntüsü ile değil çevresindeki yemyeşil bitkiler ile de görülmeye değer yerlerden biri olan Muradiye Şelalesi kış aylarında donar. Yazın piknik yapmak için sıkça tercih edilen Muradiye Şelalesi kamp yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.

SONBAHARDA GİDİLMESİ GEREKEN 5 YER


ŞEYTAN KÖPRÜSÜ

Bend-i Mahi Çayı’nın üzerine kurulu olan köprü 17 metre yüksekliğindedir. Köprünün genişliği 3 metre civarındadır. Rivayete göre çok dar olduğundan dolayı zamanında köprüden geçmek isteyen bir düğün alayının düşerek hayatını kaybetmesi nedeniyle “Şeytan Köprüsü” ismi verilmiştir. Köprü 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

YEDİ KİLİSE

Erek Dağı’nın eteklerinde Yukarı Bakraçlı köyünde bulunan Ermeni kilisesi Varak Surp Haç Manastırı olarak da bilinmektedir. İki grup halinde beş kilise, kiliseye eklenen Jamatun, çan kulesi ve kütüphaneden oluşmaktadır. Kiliselerden en eski olanı 8. yüzyılda inşa edilen St. Sophia Kilisesi’dir ve şu an sadece apsisi vardır. St. John Kilisesi ise yıkılmış durumdadır. İkinci gruptaki kiliselerin çekirdeği ise 1021 tarihinde inşa edilen Kutsal Meryem Ana Kilisesi’dir. Kubbesi günümüze kadar gelmeyi başaramasa da iç mekanı köşelere yerleştirilmiş odalar oluşturmaktadır.

VAN KEDİ EVİ

En güzel Van kedilerini barındıran Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi, nesli tükenmekte olan Van kedilerini koruma altına alma amacıyla hayata geçirilmiştir. Beyaz tüyleri ve her iki gözünün de farklı renge sahip olması ile dünyada da ün yapan Van kedilerini yakından görebileceğiniz Van Kedi Evi’nde, erkek ve dişi kediler ayrı odalarda tutulmaktadır. Yeni doğan kediler için de özel bir bakım odası bulunmakta ve hasta olan kediler de bu evde tedavi edilmektedir.

ERÇEK GÖLÜ

Van Gölü’nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü eşsiz doğası ile tam bir kuş cennetidir. Türkiye’deki 450 kuş türünün neredeyse yarısı Erçek Gölü’nde yaşamını sürdürmektedir. Flamingo, batağan, cılbıt, yaz ördeği gibi yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanlarından biri olması ile önemli bir konuma sahiptir. Van Gölü’nden sonra en büyük göl olma özelliği taşıyan Erçek Gölü kuş gözlemcilerinin de uğrak noktasıdır.

VAN’IN KISA TARİHİ

Şehir Urartular’dan kalmadır. Urartular’ın başkenti olan Van’ ın o zamanki adı “TUŞBA” idi. Van’ın tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Van Kalesinin 6 km güneyinde bulunan Tilki tepe ve Van Gölü’nün kuzeyindeki Ernis Mezarlıklarında yapılan kazılarda Kalkolitik, Bronz ve Demir devrine ait kültürel buluntulara rastlanmıştır. Şehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis(Şamram)’dir. Bu bölgeye önce Hurriler yerleşmişlerdir. Sonra Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Makedonyalılar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizanslılar hakim olmuştur. M.S. 675 yılında Müslüman Araplar bu bölgeyi fethetmiş, daha sonra bölgeye yine Bizanslılar, bunları yenen Selçuklular ve sonra İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular,Safeviler ve en sonunda Osmanlılar hâkim olmuştur.

Son güncelleme: 08:44 – 23.05.2018

 

 


https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/van-gezilecek-yerler-urartulardan-kalan-sehir-vanin-gezilecek-tarihi-ve-turistik-yerleri/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın