Dr. med. Sarkis Adam
1 Mayıs Emek ve Emekçiler günü 142 ülkede kutlanmaktadır ve ilk defa 1890 yılında Avusturya, Macaristan, İspanya, Almanya, Norveç, İtalya, Danimarka ve daha bir dizi ülkede kutlanmıştır.
1886 yılında Amerika ve Kanada’da emekçilerin iş saatlerini ve iş koşullarını iyileştirmek amacıyla Şikago’da düzenledikleri eylem ve gösterilerde onlarca gösterici yaralandı, 8 polis ve 4 eylemci hayatını kaybetti. 1889 yılında Paris’te toplanan Emekçiler Uluslararası 2. Kongrede, her sene 1 Mayıs’ta eylem ve gösteri düzenlemek kararı alındı ve ilk defa 1890 yılında 1 Mayıs Emek ve Emekçiler günü olarak kutlanmaya başladı.
Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk olarak 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken İstanbul’daki ilk kutlama 1912 yılında gerçekleşti.
Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı nedeniyle Türkiye’de ara verilen 1 Mayıs kutlamaları, uzun bir aradan sonra 1921’de yapıldı. Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 Mayıs 1923’te resmî olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı.
Ermenistan’da ise Sovyet döneminde 1 Mayıs 1919’da gösterilerle bayram şeklinde kutlanmaya başladı ve uzun yıllar resmî tatil günü olarak kutlandı. Ermenistan Cumhuriyetinin bağımsızlığın ilk yıllarında Devlet Başkanı Levon Der-Bedrosyan döneminde 1 Mayıs resmî tatil günü olmaktan çıkarıldı, fakat daha sonraları ”Uluslararası İşçi Bayramı” adıyla tekrar resmi bayram ve tatil günü olarak kutlanmaya başlandı.
İlk yorum yapan siz olun