Olağanüstü sesi ve özgün yorumuyla rebetikoyu kitlelere sevdiren Yunanistan’ın altın sesi Glykeria ile İstanbul konseri öncesinde konuştuk. Hakan Akooğlu’nun röportajı
Glykeria bu günlerde Yunan müzik dünyasının iki büyük ismi, Marinella ve Eleni Vitali ile birlikte en popüler şarkıları seslendiriyor.
Otuza yakın albüme imza atan, dünyanın beş kıtasında iki binden fazla konser veren sanatçı, 2017 yılında Rebetiko ve Laika tarzı eserlerini pop ile harmanlayarak yeni albümü ‘I Followed a Star’ı yayımladı.
Kariyerine başladığı 70’li yıllardan bu yana, Ofra Haza, Sarit Hadad, Natacha Atlas, Ömer Faruk Tekbilek, George Dalaras, Ricky Gal, Chava Alberstein gibi isimlerle müzikal işbirlikleri yapan komşunun bu ünlü divasının repertuvarında, Türk müzikseverlerin de yakından tanıdığı birçok ezgi yer alıyor.
Sanatçının 1981’de kaydettiği ‘Smyrneika’(Smyrna/İzmir’den Şarkılar) albümüyle şarkı listelerinin üst sıralarını uzun süre işgal etti ve dünyadaki milyonlarca Yunanlının gönlünde taht kurdu.
1982’de ‘Apo tin Smyrni ston Pirea’ (İzmir’den Pire’ye) albümüyle birlikte, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir tür olan, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İzmir’de kendine has bir tür olarak ortaya çıkan Rebetiko türünün modern zamanlardaki yorumcusu olarak ünlendi.
1986’da, Atina Olimpiyat Stadında ilk kez düzenlenen Dünya Şampiyonalarının açılış töreninde, şiiri Yiannis Ritsos’a, müziği Yiannis Markopoulos’a ait ‘Earini Symfonia’ şarkısını seslendirdi ve sanatçı bu performansı ile dünya üzerindeki 120 ülkeye seslenmiş oldu.
Başta Yunanistan olmak üzere İsrail, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde konserler veren sanatçı, İsrail’de yaptığı başarılı konserler nedeniyle ‘En Popüler Yabancı Şarkıcı’ ilan edildi.
Sanatçı 1999’da İsrail Filarmoni Orkestrasıyla Tel Aviv’de iki konser verdi. Birkaç ay sonra konserin albümü yayınlandı ve hemen sonra Glykeria ve İsrail Filarmoni Orkestrasının çalışması dünya çapında Sony Classical tarafından yayınlandı.
2001 yılında dünyaca ünlü müzisyen Ömer Faruk Tekbilek’in ‘Alif’ adlı albümünde yer aldı.
2002’de, İsrail’de ‘Open Heart’ ve Türkiye’de ‘Glykeria’s Rebetika Songs’ adlı albümleri yayımlandı. Yunanistan’daki Birinci Arion Ödülleri’nde ‘En İyi Yunan Şarkıcı’ Ödülüne layık görüldü.
υ ‘I Followed a Star’ son albümünüz; tarz olarak önceki albümlerinizle nasıl kıyaslarsınız?
Albümde akustik ve modern bir tarz dinleyecekler. Yirmi yıldan fazla bir süredir söylediğim şarkıları kendi duymak istediğim şekilde kaydettiğimiz bir albüm oldu. Dört yeni şarkıya da yer verdik. Yeni şarkılarımı ilk kez 3 Nisan’da Türkiye’deki hayranlarımla paylaşacağım.
υ Yunanistan’da Türk müziğine ilgi nasıl?
Sanatsal ve kültürel anlamda yıllar içerisinde aramızda oluşmuş bir etkileşim var. Anadolu’dan da birçok şarkı Yunanistan’da söyleniyor. Tarihsel süreçteki bu etkileşmeler, Ege’nin iki yakasındaki şarkılarda birçok benzerliklerin oluşmasını sağlamış. Aslında genel olarak bakıldığında şarkılar hepimizin ortak dili.
υ Türkiye’yi çok sevdiğinizi biliyoruz. Türkiye deyince aklınıza neler geliyor?
Daha önce Türkiye’de defalarca bulundum. Yemekleriniz, misafirperverliğiniz, İstanbul’un atmosferi aklımda kalanlar. Aslında Türkiye ve Yunanistan’ı konuştuğumuzda aynı suda yüzdüğümüz, aynı havayı soluduğumuz, birbirine çok benzer iki ülkeden söz ediyoruz. Özellikle baharatları… Marketlerde baharat alışverişi yapmaktan çok keyif alıyorum.
υ Dünya çapında birçok konser veriyorsunuz. Müziğinizle en yakın ilişki kurduğunuz ülkeler hangileri?
Balkan ülkeleri ve Türkiye en yakın ilişki kurduğum ülkelerin başında geliyor. Şu ana kadar birçok ülkede bulundum. Ama dünyanın birçok ülkesinde gördüm ki, rebetiko’nun her yerde kendine özgü bir dinleyici kitlesi var.
υ Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?
Aslında sahne dışındaki zamanlarda sade bir hayat yaşıyorum. Arkadaşlarımla evde zaman geçirmek ve sohbet etmekten çok hoşlanıyorum. Yemek yapmaktan da keyif alırım.
υ İstanbul konserinde son albümünüzün şarkılarını ilk kez dinleyeceğiz; nasıl bir konser hazırladınız?
Son albümüm ‘I Followed a Star’ın şarkılarını ilk kez Türkiye’deki hayranlarım için seslendireceğim, aynı zamanda kariyerim boyunca dinleyicilerimin çok sevdiği şarkılardan oluşan sürpriz bir repertuvar hazırladım. Tüm müzik severleri bekliyorum.
Rebetiko sizin için ne ifade ediyor?
Rebetiko âşık olduğum bir müzik türü. Zaman içerisinde her şeyde olduğu gibi gelenekselden moderne evirildi. Müzik tarihindeki en önemli Yunan müzik türlerinden biri. Günlük olaylardan ve insanların sıkıntılarından bahseden, insanları rahatlatan ve sorunlarına çözüm bulan bir müzik olduğunu söyleyebilirim.
Birçok insan için idol bir şarkıcısınız. İlham aldığınız isimler kimler? En sevdiğiniz şarkılar hangileri?
Çoğunu seviyorum ama bir tane seçmem gerekiyorsa sanırım ‘Leylim Ley’ en favori şarkılarımdan biri. Kostas Roukounas’tan Kazantzidis ve Angelopoulos’a, Türk efsanelerinden Bülent Ersoy’a ve İbrahim Tatlıses’e, JJ Cale’e, Crosby Stills’e, Nash ve Steely Dan’e birçok isim sayabilirim. Bunlar sanatlarıyla bana ilham veren isimlerden sadece birkaçı.
http://www.salom.com.tr//haber-106307-karsi_kiyinin_essiz_sesi.html
İlk yorum yapan siz olun