İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cengiz Aktar: ”Ankara, protokollerin iptalinin bir açıklama için dahi değersiz olduğunu düşünüyor”

Türk gazeteci, siyaset bilimci Prof. Dr. Cengiz Aktar, Ermenistan-Türkiye protokollerin iptalinden sonra  iki ülke arasındaki ilişkilerin perspektifleri hakkında Ermenihaber.am’e değerlendirmelerde bulunup Ankara’nın dışpolitikasının eskiden olduğu gibi, komşularla iyi geçinme, ortaklık, işbirliği, diyalog arayışlarıyla artık şekillenmediğini söyledi.

Aktar ” Bu dönem epeydir bitti. Ankara artık sadece güç merkezli bir dışpolitika izliyor, komşu olsun olmasın herkesle. Bu yeni dışpolitikadan AB ve ABD’de payını alıyor ve şimdilik sadece bakıyorlar. Ermenistan ile ilişkilere bu bağlamda bakınca ileriye dönük olumlu, yapıcı bir politikanın işaretlerini göremiyorum. Bunun ne zaman pozitif yönde değişeceğini söylemek ise neredeyse imkansız” dedi.

Resmi Ankara’nın, Ermenistan’ın bu adımını bugüne kadar cevapsız bıraktığı nedeni hakkında konuşan Aktar ”Ankara’daki karar vericiler bu gelişmenin bir açıklama için dahi değersiz olduğunu düşünüyor muhtemelen” ifadesini kullandı.

1 Mart’ta Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında  2009’da Türkiye ile imzalanan normalleşme protokollerinin iptal edildiğini açıklamış.

Türkiye ile Ermenistan’ın ilişkilerinin normalleştirilmesini öngören protokoller, 10 Ekim 2009’da Zürih’te imzalanmıştı. Daha sonra iki ülke parlamentoları tarafından onaylanması gereken protokoller, Türkiye tarafından öne sürülen önkoşullar nedeniyle onaylanmadı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Eylül 2017’de New York’taki Birleşmiş Milletler toplantılarında Ermenistan’ın 2018 ilkbaharında protokolleri iptal edeceğini açıklamıştı. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ise, “Bu belgeler sonsuza kadar rehin kalamaz, bu nedenle Cumhurbaşkanı Sarkisyan BM’de Ermenistan’ın protokolleri iptal edeceğini açıkladı, 2018 baharını bunlar olmadan karşılayacağız” demişti.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/03/06/Cengiz-Aktar/124807

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın