İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TRT’nin yasakladığı şarkıların listesi ortaya çıktı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusuyla TRT yönetiminin 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkıyı yasakladığı ortaya çıktı. 2016’nın yasaklı listesinde Sıla, Nazan Öncel, Demet Akalın, Ciwan Haco, Rojda gibi isimler de bulunuyor.

DUVAR – CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, TRT’de yasaklı olduğu belirtilen şarkı ve programları, sayıştay raporuna yansıyan tespitler üzerine TRT KİT Alt Komisyonu’na taşıdı. TRT Yönetimi tarafından KİT Komisyonu üyelerine verilen yanıtta, 2016 yılında 142 Türkçe, 66 Kürtçe olmak üzere toplam 208 şarkı için sözleri nedeniyle yayınlanamaz raporu alındığı belirtildi.

Gazete Dokuz Eylül’ün haberine göre, CHP’li Atilla Sertel, “1980 Askeri Darbesi öncesi ve sonrasında bestecisi Ermeni olduğu, halkı isyana teşvik ettiği, devlet memurunu yerdiği, Yassıada’yı çağrıştırdığı, erotik bulduğu, sözlerinde ‘Deniz’ adı geçtiği, halkı içmeye ve intihara teşvik ettiği” gibi gerekçelerle çok sayıda şarkı ve sanatçının TRT’de uzun yıllar yasaklandığını hatırlattı.

Sertel, Atatürk’e hakaret edilen dizi ve programlara ise herhangi bir yasak konulmadığını ileri sürdü.

‘TRT NEYİN PEŞİNDE?

Sertel de konuya dair şu açıklamayı yaptı; “Geçmişte bestecisi Ermeni olduğu, halkı isyana teşvik ettiği, devlet memurunu yerdiği, Yassıada’yı çağrıştırdığı, erotik bulduğu, sözlerinde ‘Deniz’ adı geçtiği, halkı içmeye ve intihara teşvik ettiği gibi gerekçeyle çok sayıda şarkı ve sanatçı TRT’de yasaklanmıştı. Darbe dönemi çok gerilerde kaldı ancak AKP iktidarında hemen her konuda darbe dönemini dahi aratan gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde insanların şarkılara ve sanatçılara ulaşması bu denli kolayken, internet üzerinden milyonlarca kez dinlenebiliyorken ‘TRT hala daha neyin peşindedir’ merak ediyorum. Bu ayıptan bir an önce dönülsün.”

TRT’nin yasaklı listesine giren şarkılardan bazıları şöyle:

Türkçe:

Sıla: Engerek, Afitab, Müstehcen, Yan Benimle, Bırak; Onur Akın: Artvin’de Bahar; Nüket Duru: Sarhoşum Ben; Koray Avcı: Sessiz Kadın; Mehmet Erdem: Kimse Bilmez; Selim Bölükbaşı: Dere Akayi Dere; Koray Avcı: Sonra Dersin ki; Berkay: Hasret Rüzgarları, Sonradan; Nazan Öncel: Sakin Ol Şampiyon; Bengü: Hodri Meydan; Yeşim Salkım & Serdar Ayyıldız: Erkeğin Zillisi

Kürtçe:

Ciwan Haco: Sê SÊ, Dil Ketme, Hest, Li Şarê Jinê; Rojda: Sal Çû, LawÊ Min, Dîlan; Karapetê Xaço: Ay Lo Mîro, Derwêşê, îndî Em harin Payetxtê, Leylê Xanê, Lê Lê EdûlêAgirê Jiyan: Çira Çira, Diyarbekir, BUka Kurdan, Zarokên Amedê; Seyda Perinçek: Kanê Em Birayê Hev bûn, Amara, İhsan Fetahyan, Negri Çavreşê Mİn, Mem Ararat: Zana û Andok, Gazin, Hawara Kobanê, Lorika Cemile


https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2018/02/28/trtnin-yasakladigi-sarkilarin-listesi-ortaya-cikti/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın