İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAMU BAŞDENETÇİSİNİN DAVETİ

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan 20 Şubat 2018 tarihinde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un azınlık temsilcilerini ağırladığı resmi bir davete katıldı. Cemaatimizden Surp Pırgiç Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Surp Haç Tıbrevank Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Toros Alcan, ve Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Harutyun Şanlı’nın da hazır bulunduğu bu davet Sarıyer’deki Valiler Evi’nde gerçekleşti. Rum Ortodoks Cemaati’nden Kadasetli Patrik Bartolomeos Hazretleri ve gayri Müslim azınlık cemaatlerinden yaklaşık otuz katılımcı ile bir yemek masası etrafında buluşuldu. Vakıflar Meclisi azınlıklar temsilcisi Moris Levi’nin de hazır bulunduğu bu davete Ermeni Katolik Cemaati’nden Başrahip Vartan Kazancıyan ve Surp Hagop Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bernar Sarıbay ve arkadaşları da katıldılar.

Sarıyer’deki bu toplantıda Kamu Denetçisi Şeref Malkoç’un gayri Müslim cemaatlerin sorunlarını dinledi ve bunların çözüm önerileri ile ilgili incelemelerde bulunuldu.

Belirtmek gerekir ki Kamu Denetçiliği Kurumu 2012 yılında kurulmuş olup şu anda dünyadaki yedi Kamu Denetçisi’nden biri Türkiye’de bulunmaktadır. Görevi halkın haklarına sahip çıkmak olan bu kurumun üyeleri T.B.M.M. tarafından atanmaktadır.

Dünkü toplantıda Patrik Bartolomeos Hazretleri Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusuna değindi. Ayrıca Rum Cemaat Kurumları’nın seçim sorunlarını dile getirdi.

Başepiskopos Aram Ateşyan da Ermeni Cemaati’nin önceliklerine değinerek özellikle Patrikliğin ve cemaatin hükmi şahsiyeti bulunmadığı için kendini idare sisteminden yoksun olduğunun altını çizdi. Patrik Genel Vekili Patrikliğin maddi sorunlarına da değindi.

Katılımcılar taker taker söz alarak beklentilerini dile getirdiler. Sayın Bedros Şirinoğlu da Hükumet tarafından azınlıklar lehine gerçekleştirilmiş olan düzenlemelere vurgu yaparak kaydedilen gelişmelere değindi.

Şeref Malkoç da otoritelerin attığı tüm adımları insan haklarına dayalı bir anlayışla değerlendirdiklerini ifade etti. Kamu’yu ilgilendiren düzenlemelerin Kamu Denetçisi başkanlığındaki kurum tarafından takip edildiğini vurguladı. Kamu Denetçisi, Türkiye’de son onbeş yılda önemli gelişmeler kaydedildiğini ve bunun gayri Müslim azınlık kurumları için de geçerli olduğunu söyledi. Sözlerine haklar ve özgürlükler bağlamında ve insan haklarının yerleşmesi konularında ilerlemeler kaydedildiğini de ilave etti. Bu olumlu gelişmelerin terörden nasıl etkilendiğine de vurgu yaparak Türkiye’de terör örgütlerinin eylemlerinin, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminin olmaması durumunda ülkenin hak ve özgürlükler bağlamında daha farklı bir yerde olmuş olacağını ifade etti.

 

http://www.turkiyeermenileripatrikligi.org/site/kamu-basdenetcisinin-daveti/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın