İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diogo Pinto: AB’nin Karabağ’a dikkat göstermesinin zamanıdır

Karabağ çatışmasının başlamasından 30 yıl sonra AB’nin Karabağ’a dikkat göstermesinin zamanıdır. Görüş, Euroactiv portalına yazdığı makaleyle Ermenistan’ın Avrupa’lı Dostları (EuFoA) kuruluşu direktörü Diogo Pinto’dan geldi.

Pinto, AGİT Minsk Grubunun Karabağ sorununun barışçı çözümü için uluslararası topumun çabalarına öncülük ettiğini, oysa AB’nin ʺMinsk sürecineʺ tam desteğini ilan ederek ‘çekimserlik’ politikası yürüttüğünü, Dağlık Karabağ sakinleriyle veya yönetimiyle doğrudan temaslardan kaçındığını kaydetti.

Ancak Pinto, AB’nin tanınmaya katılım politikası yürürütmeksizin manevra yapma olanağına sahip olduğu görüşünü ifade ederek ʺUzun yıllar boyunca Azerbaycan poropagandasını sineye çektikten sonra, AB görevlileri en nihayetinde bölgeye ziyarette bulunmalı ve durumu yerinde değerlendirmeli ve bilgi toplamalılar. AB Güney Kafkasya ve Gürcistan Krizi işleri Özel Temsilcisi olmaksızın katılım apolitik olurdu ve AB deneyimiyle Dağlık Karabağ’da fayda getirmeye olanak sağlarʺ dedi ve benzeri çabaların Minsk Grubunun yetkilerine müdahale olmayacağını sözlerine ekledi.

Pinto, çatışmaların önlenmesi ve çözüm deneyimi yanısıra mali kaynaklar ve taraflar üzerindeki enstrumanlarla AB’nin bölgede barış ve istikrarı temin için tüm olanaklara sahip olduğunun altını çizerek:

ʺ30 yıl sonra AB’nin Dağlık Karabağ’da oyununa başlamasının zamanıdır. Acaba bu satırları okuyarak daha mı kolay olur, yoksa öyle mi sanılmakta. Olasıdır…Denemeye değer mi? Kesinlikle.ʺ diye yazmakta makalesinde.


https://news.am/tur/news/437406.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın