İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiliseden kaldı diye o eseri yerine koymuyorlar..!

İzmit Orhan Camii’nde caminin yapımından bu yana yer alan vaftiz teknesi yok oldu. Söz konusu tekne caminin kiliseden dönüştürüldüğüne dair tek kanıttı.
İzmit’in tarihi en eski camilerinden olan Orhan Camii, 1332 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırıldı. İzmit’in fetih simgesi olarak kentin en güzel konumunda inşa edilen camiyle ilgili tarihçiler bölgede eski bir kilise olduğunu öne sürdü. Bu konuyla ilgili kent tarihçisi Yavuz Ulugün şu ifadeleri kullanıyor; “Bahçesinde ters kapatılmış vaziyette, musalla taşı olarak kullanılan mermer bir vaftister (vaftiz teknesi) vardır. Bu vaftister, camiin eski bir Bizans kilisesi üzerine yapıldığına delil ise de 1938 yılında İstanbul Müzesi tarafından burada yapılan kazıda, bazı kale duvarı parçalarına rastlanmış fakat kiliseye delalet edecek eserler ele geçmemiştir. Ancak bu kale duvarı kalıntıları buranın Latinler tarafından müstehkem bir kale olarak kullanılan Aya Sofya kilisesi olduğu görüşünü öne süren Clive Foss’un varsayımını desteklemektedir. V.Cuinet buradaki Bizans kilisesinin Orhan Gazi tarafından 1330’a doğru camiye çevrildiğini ileri sürmüştür. H.Dernschwans eskiden kilise olan bu yere Orhan Gazi’nin cami yaptırdığını kaydetmiştir. Ekrem hakkı Ayverdi caminin kilise ile hiçbir ilgisi olmadığını ileri sürmüştür. İsmail Hakkı Ayverdi de kiliseden devşirme olduğu görüşündedir.”

Caminin kiliseden dönüştürüldüğüne dair tek kanıt bahçede yer alan vaftiz teknesiydi. Ancak bu tekne son restorasyon çalışmasında bir anda ortadan kayboldu. Yetkililerin müzeye kaldırdığı bilinen ‘vaftiz teknesi’nin restorasyon sonrasında yerine konulacağı bildirilmişti ancak restorasyon sonrasında tekne yerine konulmadı. Kiliseden kaldığı için, camiden o dönemin izlerini silmek isteyen yetkililerin doğru kararı vermesi ve tekneyi ait olduğu yere koyması bekleniyor.


http://www.kocaelibarisgazetesi.com/guncel/kiliseden-kaldi-diye-o-eseri-yerine-koymuyorlar-2-h91706.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın