İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karnaval, Büyük Oruç ve Mirmiras

Հայերենի Համար

Ermeniler, Büyük Oruç’un arefesinde (Şubat–Mart ayları arasında) Pun Paregentan adı altında karnavalı kutlar. Arefe günü günbatımıyla Medz Bahk’a (Büyük Oruç-Perhiz) girilir. Bu dönem, tövbe dönemidir, amacı dua ve oruçla yüreklerin sınanıp  temizlenmesi, inananları Diriliş Yortusu’na hazırlamaktır:  Pun Paregentan’da (karnaval) yenir, içilir, eğlenilir, herkes çeşitli kılıklara girip, komşularına, arkadaşlarına şakalar yapar : 2018 tarihli sene  için, Büyük Perhiz Arefe günü Pun Paregentan (karnaval), Ermeni Kilisesi Merkezi Taht Ecdmiazin’in  takvimine göre  11 Şubat  2018 Pazar  Pazar günüdür,ertesi gün 12 Şubat 2018 Pazartesi, Büyük Perhiz’in (Oruc) birinci günü başlar.

unnamed

Büyük Oruç 7 hafta (48-50 gün) sürer  2018 tarihli senede bu süre 12 Şubat 2018 tarihinde başlar, 31 Mart 2018 Cumartesi  günbatımında   son bulur: Bu sürede hayvansal gıda alınmaz.  Günde tek öğün, akşam duasından sonra, sadece sebze ve tahıl yenir.  Düğün yapılmaz, eğlence düzenlenmez: Hemen hemen  her ermeni kilisenin özel günü vardır, buralarda ayinler yapılır, halk kiliseleri ziyaret eder  Büyük Oruç’ta dargınlar barıştırılır, yoksullara erzak yardımı yapılır.

”Paregentan”a batıllılar ”Karnaval” derler,Türkçe karşılığı ise ”İyi ve Doğru Yaşam” denilebilinir: İlk insanlar Adem ve Havva ,Tanrı’ya itaatsizlik edip günaha düşmeden önce,Tanrı tarafından bahşedilen  tüm mutluluk ,sefahat, huzur ve sükünet içinde yaşayıp,Tanrı tarafından kendilerine verilen hayat ağaçından diledikleri kadar yıyorlar , eğleniyorlar  ve sorunsuz yaşıyorlardı, işte bu yaşam ,o dönemde ”Paregentan”(İyi ve Doğru Yaşam) idi:
Paregentan veya karnaval , çılgınca ve mantık dışı , insanlara zarar verecek derecede  eğlenmek demek değildir: Ermeni kilisesi geleneklerine göre Paregentan’ın ertesi günü ”Büyük Oruc”un başlamasıyla  ermeni kiliselerini Altarları (Kutsal sungu sofrası-Khoran) koyu bir  perde ile örtülür ve paregentan dönemini sona erdiğini ve inanlıları ve imanlıları ”Tövbe” ye ve ”Oruc’a davet  etme dönemi  başlar: Bu 7 (48-50 gün)haftalık dönemin her ”Pazar”ının kendine has bir ismi vardır ve anlam ifade eder:

BÜYÜK ORUÇ (perhiz) DÖNEMİ ERMENİ GELENEĞİ MİRMİRAS 

Her milletin,her etnik gurubun olduğu gibi Ermenilerin de kendilerine özgü birçok folklorik simgeleri, bayram anane ve gelenekleri vardır, bunlardan biri de Büyük Oruç (medz bahk) döneminde,özellikle Anadolu köylerinde bir zamanlar çok yaygın kullanılan MİRMİRAS geleneğidir:Mırmıras,Ermenilere özgü folklorik bir gelenek ve Büyük Oruç(Perhiz)-Medtz Bahk dönemi simgesidir.

bahk-mirmiras-b-y-k-oru--51b8414
Mirmiras sözü, asık suratlı,s ürekli aksileşen, huysuz, çok konuşan ve homurdanan kişi anlamına gelmektedir, dolayısıyla, özellikle çevreye uymak için isteksiz olduğu için surat asan, aksileşen, suskun ama huysuz ve homurdanan kişiler için kullanılan bir terim olduğu söylenmektedir:
Mirmiras evde, odanın tavanından asılan, büyükçe bir kırmızı soğana tavuk, horoz, ördek, kaz, hindi, devekuşu.. herhangi birinin yedi tüyleri eşit aralıklarla fırıldak şeklinde batırılıyor. Soğanın altına da kırmızı kuru biber asılıyor.
Yedi tüyler, Medz Bahk’in yedi haftalarını, kırmızı biber ise oruç tutmayan tövbesiz insanı bekleyen manevi ateşi simgeliyor.
Mor soğan ise yedi günahları kibir, kıskançlık, öfke, tembellik, maddeperestlik ya da materyalizm, oburluk ve şehvet, kırık ve yaralı olan gönülü simgeliyor.
İnsan ancak tövbe ederek ya da tövbesini yenileyerek, oruç tutarak rahatlıyor, soğanın en derinindeki iç kısım gibi, Mesih İsa’nın sayesinde arınıyor, bembeyaz oluyor.
Paregentan’ı (karnaval) takip eden,büyük oruçun(perhz) Pazartesi günü asılan Mirmiras’tan, Medz Bahk’taki (Büyük Oruç–Perhiz) her bir Cumartesi akşamı, akşam duasından sonra, tüylerden biri çekiliyor. Son tüy de Kutsal Cumartesi (Avak Şapat-Cırakaluydz) Surp Zadik (Paskalya) arefe töreninden önce çekiliyor.
Mor soğan ise arefe töreninden hemen sonra kiliseden eve dönüldüğünde, kırılıyor ve yortu arefesinde arefede yenmesi geleneksel olan balık ile yeniliyor.
Dr.med. Sarkis Adam

231836511394799736

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın