İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni cemaatinde neler oluyor

Ermeni cemaatindeki kriz sürüyor. İstanbul Valilik’in mektubunun ardından, Ermeni cemaatinin önde gelenleriyle İçişleri Bakanı Soylu bir toplantı yaptı. Agos gazetesi de yaşananları başyazısına taşıdı.

Ermeni cemaatinde uzun süredir patriklik seçimi krizi devam ediyor.

9 yıldır Demans hastalığı yüzünden görevini yerine getiremeyen Patrik II. Mesrop Mutafyan’ın vasisi olarak annesi Mari Mutafyan atanmıştı. Bu durumda Patrik Vekili olarak Patrikhane’nin başında Aram Ateşyan, Patrik’in yerine görev yapıyordu. Cemaat’in bir bölümü seçime giderek yeni patrik seçmeyi savunurken, Ateşyan’ı destekleyen kesim mevcut durumun muhafazasından yanaydı. Ateşyan, Türkiye’deki yönetimle de ters düşmeyen çizgisiyle biliniyordu.

Daha sonra Ruhaniler Genel Kurulu’ndaki oylamada Başepiskopos Karekin Bekçiyan Değabah seçildi. Ancak bu seçimi İstanbul Valiliği kabul etmedi.

VALİLİK MEKTUP GÖNDERDİ

Agos’ta yer alan habere göre; İstanbul Valiliği 5 Şubat tarihinde Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ne bir mektup göndererek Başepiskopos Ateşyan’ın patrik genel vekilliğini tanıdığını ve Başepiskopos Bekçiyan’ın Patrik Kaymakamlığını tanımadığını ifade etti. Mektupta Patrik seçimi için gerekli koşulların oluşmadığı da öne sürüldü.

Vali Yardımcısı İsmail Gültekin imzalı mektupta Patrik Mutafyan’ın hayatta olduğu vurgulandı ve yeni Patrik seçimi için gerekli şartların oluşmadığı kaydedildi. Mektupta Patrik makamının boşalmasını sağlayan nedenler arasında sağlık sorunlarının bulunmadığı öne sürüldü ve Aram Ateşyan’ın patrik genel vekilliği görevine hala devam ettiği savunuldu.

Mektupta Bekçiyan’ın Patrik Kaymakamı seçilmesine dair tüm işlemlerin butlan (geçersiz) sayıldığı öne sürüldü. Mektupta Patrik Kaymakamı Bekçiyan için “sözde” ibaresi kullanıldı ve Patrik Kaymakamının aldığı tüm kararların geçersiz sayıldığı öne sürüldü.

SOYLU’YLA TOPLANTI

Mektubun ardından Ermeni Cemaati’nin önde gelenleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de aralarında bulunduğu isimlerle Çırağan Sarayı’nda bir toplantı yaptılar. Toplantıda söz alan Sebuh Aslangil Ateşyan’ın Ruhaniler Genel Meclisi tarafından Patrik Genel Vekilliği görevine seçildiğini ancak aynı Meclis’in Ateşyan’ın görevine son verdiğini hatırlattı. Yine Ruhaniler Genel Meclisi’nce Patrik Mutafyan’ın emekli edildiğini ve Değabah seçimine gidildiğini hatırlatan Aslangil kilise hukuku gereğince Patrik Genel Vekili’nin artık görevde olmadığını söyledi. Aslangil bütün adımların kilise hukukuna göre atıldığını ifade etti. Aslangil bu son mektupla Ruhani Meclis tarafından görevden alınan bir kişinin tekrar Meclis’e dayatıldığını söyledi.

Bu sözlerin ardından Soylu “Sıkıntılarınızın farkındayım, bunları göz önünde bulunduracağım” dedi. Konuşulanlar ışığında Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşeceğini söyleyen Soylu “Yaklaşık 1 ay sonra tekrar bir araya gelmeliyiz “ifadesini kullandı.Armenian-Foundations-Istanbul-620x300

“TARİHE GEÇECEKTİR”

Agos gazetesi de başyazısını bu konuya ayırdı. Başyazıda şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul Valiliği’nin 5 Şubat tarihinde Patrikhane’ye gönderdiği mektup herhalde Ermeni toplumu-devlet ilişkileri açısından tarihe geçecektir. AKP Hükümeti burada açıkça kilise hukukuna, geleneklerine doğrudan müdahale etmiş ve ‘Patriğinizi seçemezsiniz, Patrik Genel Vekili ile yola devam edin’ demiştir. Açıkçası mektupta öne sürülen gerekçeler hukuken tartışmalı olduğu gibi, sanki başka bir niyeti örtme amacı taşıyor gibidir. Öyle görünüyor ki Hükümet’in beğendiği (ya da ona telkin edilen) birileri var ve o beğendiği birilerinin önü açılmadan seçime izin vermeyecek.”

“ÇARESİZ DEĞİLİZ”

“Mektup bu niyetleri taşıyor gibi görünmesinin yanısıra seçilmiş Patrik Kaymakamı’na ‘sözde’ diyerek toplunun ve ruhanilerin iradesine zerre saygı duymadığını da belli etmiştir” denilen başyazı şu satırlarla devam etti:

“Ancak öte yandan Ermeni toplumu içinde devletin bu tutumunu emir telakki edenlerin varlığını da üzülerek görüyoruz.

Geçmişimiz derslerle doludur. Çok uzağa değil, 1998 seçimlerine bile gitsek yeter. O vakit Hükümet seçime doğru Mutafyan’ın yerine başka bir ismi Patrik Vekili olarak görmek istemiş ancak hem toplum hem de Ruhaniler Kurulu iradesinin arkasında durmuştu. 98’lerin atmosferinde bu yapılabilmişti. Dolayısıyla altını çizelim: Çaresiz değiliz.”


https://odatv.com/ermeni-cemaatinde-neler-oluyor-10021845.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın