İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aziz Ğevontyan Şahitleri Anısına

Aziz Ğevontyan Şahitleri Yortusu, 451 yılında Avarayr meydanında Vartanants muharebesine katılan, Hristiyanlığı özümseyen, başta peder Ğevont Yertets  ve arkadaşları olmak üzere cesur ve fedakar Ermeni ruhanilerin, dinleri ve inançları nedeniyle tutuklanarak İran’a götürülüp, din değiştirmeleri için dayatmalara ve dayanılmasz çok ağır işkence ve eziyetlerle maruz bırakılmalarına rağmen, inanç ve imanları adına canları pahasına Hristiyanlık dinine ve ilkelerine sadık kalmaları sonucunda katledilişlerinin anma günüdür. 
St2
Ermeni yaşamının geçmişi ve Ermeni kilise tarihi, tarihsel önem taşıyan birçok dönüm noktası niteliğinde olaylarla doludur. Bunlardan bir de, 451 yılında Avarayr yaylasında  Hristiyan Ermenistan  ve zerdüşt  Iran devletleri arasında başlayan din kaynaklı Vartanants savaşı ile bağlantılı ”Aziz Ğevontyan Şahitleri” olayıdır.
Din ve inançları nedeniyle İran’a sürülen bu Ermeni ruhanilere ve din adamlarına İran’da, önceleri  şan, şöhret, dünyevi zenginlikler vaad edilerek din değiştirme  önerilmiş, daha sonra baskılar artılarak, şiddet, ağır baskı, işkenceler, eziyetler uygulanmış, ölüm tehditleri yapılmış, bunlara rağmen Hristiyanlık dinine sadık kaldıklarında da katledilmişlerdir .
Ermeni kilisesi takvimine göre, inançları uğruna canlarını feda eden bu cesur Ermeni din adamlarını, her sene olduğu gibi Büyük Perhiz’e (Büyük Oruç) girmeden önce tüm Ermeni kiliselerinde dini tören ve ayinlerle anılırlar, 2018 yılı için bu anma günü 6 Şubat 2018  Salı günüdür.
Bugün bize düşen görev ,bu ve benzeri günlerden ve olaylardan dersler çıkarmak ve bize miras bırakılan örf,anane, gelenek, tarihi anlam taşıyan olgu ve olayları eksiksiz yeni nesillere aktarabilmektir.
St3
Bu anma günü vesilesiyle, Ermeni kilisesi tüm hizmetkarlılarına, peder, rahip ve üst rütbeli rahiplerin ve ruhanilerinin ”Aziz Ğevontyan Şahitleri” bayramını kutlar, Tanrıdan onlara ve Ermeni kilisesine daha uzun nice hizmet yılları bahşetmesini dilerim.
Dr.med. Sarkis Adam

Bir yorum

Bir Cevap Yazın