İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nalbandyan: Türkiye inkarcı politikasının tehlikeli popülizminden vezgeçip kendi tarihi ile yüzleşmeye cesaret etmeli

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macro’nun Ermeni Soykırımı’na dair açıklamaları ve Türkiye Dışişleri Bakanı  Mevlut Çavuşoğlu’nun tepkisi üzerine konuştu.

“Özgürlük” radyosunun muhabirinin “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ermeni Soykırımı’na dair son açıklamasını ‘popülizm’ kelimesiyle niteledi. Bunun hakkında ne diyebilirsiniz?’ sorusuna Nalbandyan  ”Türkiye’nin, Ermeni Soykırımı’nı tanıma sürecinin geri dönülmez olduğunu anlamaması mümkün değil’’ şeklinde cevap verdi.

Asır süren inkarcı politikalarının başarısızlığa uğradığı açık olduğunu, ancak Türkiye’nin daha klişeler içinde yaşamaya devam ettiğini vurgulayan Nalbandyan şöyle devam etti: ‘‘Ankara sadece geçmişin değil Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları başta olmak üzere bugünkü gerçekleri de uydurmaktan kaçınmıyor. Uluslararası Soykırım Çalışmaları Akademisyenler Birliği, Türkiye Başbakanı’na göderdiği açık mektupta Ermeni Soykırımı’nın ABD’nin ve Osmanlı Türkiyesi’nin 1. Dünya Savaşı dönemindeki müttefikleri olan Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun resmi belgelerinde, görgü tanığı olan diplomatların, misyonerlerin,  soykırımdan kurtulanların  tanıklıklarında, tarihsel ve hukuki araştırmalarda, hatta Osmanlı Devleti’nin Askeri Mahkemesi’nin arşivinde belgelenmiş olduğunu yazıyor. Ermeni Soykırımı’nı tanıyan diğer ülkeler gibi Almanya ve Avusturya’nın  soykırımı tanıyarak Türkiye’nin o dönemin müttefikleri olarak kendi sorumluluğunu da kabul etmeleri dikkate değer.

Uluslararası kamuoyu Soykırımı inkarın insanlığa karşı suçların tekrarlanması için zemin oluşturduğunu defalarca vurgulamış. Ankara, Ermeni Soykırımı’nı tanıyanları ‘popülist’ olarak nitelemesi yerine inkarcı politikasının tehlikeli popülizminden vezgeçip kendi tarihi ile yüzleşmeye cesaret etmelidir.’’


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/02/03/Nalbandyan-Türkiye-Soykırım/122628

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın