İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Ustaların Son Çırakları

Bir zamanlar Ermeni zanaatkârların elinde demircilik mesleği öğrenen çıraklar, bu gün demircilik mesleğinin son temsilcileri olarak mesleklerini icra etmeye çalışıyor.

Salih YEŞİL

Diyarbakır’da yaşayan ve çoğunlukla meslek “erbabı” olarak anılan Ermenilerin sayıları neredeyse yok denecek kadar azalırken, demirciliği Ermeni ustalardan öğrenen son temsilcileri, ustalarından öğrendikleri demircilik zanaatının icra etmeye çalışıyor. Demirciler, mesleklerinin geleceğinden umutlu değil, gittikçe cazibesini yitiren mesleklerinin gün geçtikçe yok olacağını düşünüyor.

Diyarbakır Demirciler çarşısına 43 yıl önce adım atan demirci ustası Tarık Sevim, bir daha demirciler çarşısından çıkmamış. Sevim mesleği ağabeyinden öğrenmiş, ağabeyi de bir Ermeni ustasından. Ağabeyinin mesleği öğrendiği Ermeni demirci ustası Xeco ise kamuoyunun yakından tanıdığı Diyarbakırlı Ermeni sanatçı Bedri Ayseli’nin dayısı.

Demirciliğe 43 yıl önce başladığını söyleyen demirci ustası Tarık Sevim, daha çok kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkta kullanılan kazma, çapa, dahre, balta gibi aletler yapıyor.

Demirciliğe eskiye oranla rağbet olmadığını dile getiren Sevim, demirciliğin cazibesini yitirmesini, “Eskiden, Diyarbakır merkez dışında ilçelerde ve çevre illerde demircilik pek yoktu. Bu gün artık her ilçede bir iki tane demirci var. Bir de köyden kentte yoğun bir göç var. Teknolojideki yaşanan gelişmeler, bölgede yaşanan olaylar var. Demirciliği olumsuz etkiliyor. Bunlar demirciliği bittiriyor” sözleriyle açıkladı.

Mesleğinin geleceği açısından bir hayli karamsar olan demirci ustası Sevim, “Demircilik zor bir meslektir. Ayrıca, zanaatçı olmak kolay değil, bilmek, üretmek ve işten iyi anlamak lazım. Eskiden demircilerin yanında çalışan birçok çırak vardı. Şimdi her demircinin yanında çalışan çırak sayısı 1-2’yi geçmez. Demircilik mesleği de yavaş yavaş yok olan meslekler arasında yerini alıyor.” dedi.

Diyarbakır Demirciler Çarşısı’ndaki bütün ustaların mesleklerini Ermeni ustalardan öğrendiğini aktaran Tarık Sevim, “Ben mesleği ağabeyimden öğrendim. Ağabeyim de Xeço adlı bir Ermeni ustasından öğrendi. Xeço Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli’nin dayısıdır. Xeço Usta sonra Avrupa’ya gitti, orada öldü. Demirciler Çarşısı’ndaki ustaların hepsi mesleği Ermeni ustalardan öğrendi. Bugün burada demircilik yapanlar, Ermeni ustaların son çıraklarıdır. Bizden sonra da kimse bu işi yapmaz. Demircilik de bizimle birlikte yok olur.” diye konuştu.


http://www.guneydoguguncel.com/ermeni-ustalarin-son-ciraklari-50157h.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın