İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Cumhurbaşkanı: “Artsakh çatışmasını çözme zamanı çoktan geldi”

Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nde konuşan (AKPM) Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Artsakh (Karabağ) çatışmasını çözme zamanının çoktan geldiğini dile getirdi. Bunun için ateşkes rejimine sıkı bir şekilde uyulması ve daha önce elde edilen tüm anlaşmaların yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, “Çözüm, barış yoluyla elde edilmeli ve adalet eksikliğinin giderilmesini sağlamalı.” yorumunu yaptı.

Tarafların, Dağlık Karabağ ihtilafının barışçıl çözümünün sorumluluğunu ortak bir şekilde üstlenmeleri ve karşılıklı taviz yolunu bulmaları gerektiğini ifade eden Sarkisyan, “AGİT Minsk grubu eşbaşkanlarının himayesinde devam eden müzakere süreci, bu çatışmanın normalleştirilmesi için  ulusararası düzeyde kabul edilen tek formattır. Bu format, Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası camia tarafından defalarca destek aldı.

Ermenistan ile Azerbaycan’ın ustlendiği yükümlük, çatışmanın tüm taraflarının ortak çabalarını gerektiriyor. Fakat belli ki Azerbaycan buna hazır değil. Nısan 2016’da Artsakh’a karşı Azerbaycan’ın başlattığı saldırı, sivil halka ve savaş esirlerine karşı uluslararası insan haklarının apaçık ihlalleriyle eşlik edildi.” ifadelerini kullandı.

Müzakere süreci için bunun çok ağır bir darbe olduğuna ve Sumgayıt katliamı hakkındaki acı hatıralarıın canlandırıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Sözkonusu gerçeği dikkate almayan ve meselenin barış yoluyla çözülmesini istemeyenleri destekleyen gelişmeler, maalesef, bazen bu Mecliste de yaşandı. Meclisin tüm üyelerine, dikkatsiz veya taraftar ifadelerin, Artsakh’ın zaten zayıf olan istikrari için ne kadar olumsuz sonuçlar doğurabileceğini dikkate almaya davet ediyorum.” dedi.

Daima savaş tehditi altında olan Artsakh’ın, demokrasi yaratmaya ve insan haklarının korunmasına destek vermeye devam ettiğini vurgulayan Serj Sarkisyan, “Bütün bu girişimlerde Ermenistan hep Artsakh’a destek verecek, ısrarla Artsakh’ın çıkar ve haklarını koruyacak, Artsakh’ın güvenliğini sağlayacak” şeklinde konuştu.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/01/24/Ermenistan-Karabağ-AKPM/121732

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın