İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Afrin konusunda hem ABD, hem de Rusya’nın sessiz onayını alabildi

Gazetecilerle buluşan Ermenistan Bilimler Milli Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü, Türkolog Ruben Safrastyan Türkiye’nin düzenlediği Afrin operasyonunu değerlendirdi.

Safrastayan, Türkiye’nin saldırısınden sonra Suriye’de ne gibi gelişmeler yaşanacağını anlamak için ilk önce bölgedeki önemli aktörlerin stratejisini anlamak gerekiyor.

Türkolog “Suriye Hükümeti her ne pahasına olursa olsun ülkenin toprak bütünlüğünü korumaya çalışyor. Bölgedeki diğer önemli aktörlerden olan Türkiye bir taraftan Esad rejimini değiştirme değer taraftan ise Kürtlerin bu bölgeden yok olmasını istiyor” diye konuştu.

Büyük devletlerin Suriye politikasına gelince Safrastyan ABD’nin Esad rejiminin sonlandırması ve İran’nın etkisinin kaybetmesinin istediğini söyledi.

İran ve Rusya’nın bölgedeki etkilerini korumak için Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyleyen Safrastyan “Bu konuda büyük devletlerin çıkarlarının Tırkiye şükarlarü ile uymadığını görüyoruz” dedi.

Türkoloğa göre 2017 sonunda müzakere sürecine giren Suriye krizi Türkiye’nin son saldırısı sonucunda yine durum değiytiriyor.

Safrastyan “Türkiye hem ABD, hem de Rusya’nın sessiz onayını alabildi. Türkiye Frin saldırısı konusunda diplomatik alanında destek alamadı, ancak sessiz onay alabildi. Söz konusu onay ise son dönemdeki ‘alışveriş’ ve anlaşmaların sonucudur” diye konuştu.

Kürtleri destekleyen ABD’nin Kürtler’e ihanet etmiş olduğunu Türkolog, “ABD tarafından Türkleri suçlayan açıklamalar yapılmadı, sadece Türkiye’nin önemli müttefikleri olduğu gibi kendileri adli gösteren gerekçeleri meydana atıldı”.

Safrastyan Türkiye’nin saldırısının sadece İran tarafından kınadığını ve Fransa’nın ise BM Güvenlik Konseyi toplantısı düzenlemeye çağırdığını vurguladı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/01/22/Türkiye-Afrin-ABD-Rusya/121471

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın