İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ʺBenim Ermenim nasıl?ʺ-Ermen’ dostu eski senator Dole’a Kongre altın madalyonu

Amerika’nın Sesinin (VoA) verdiği habere göre, Ermenistan’ın büyük dostu, eski senator Bob Dole Kongre altın madalyonuyla ödüllendirildi.

Ödül töreninde ABD Bşk. yard. Mike Pence, Dole’u tüm hayatını vatana hizmete vakfeden parlak bir örnek olarak tanımladı.

1996’da Dole başkanlığa aday olduğunda, ilkesellik adına senatörlük görevinden istifa ederek ʺYa Beyaz Saray giderim veya kendi eyaletime geri dönerimʺ duyurusunda bulundu.

Michael Pence ʺO an Amerikalılar onu gerçek özünüzü, fedakarlığınızı gördüler, zira o anda adımınızla yurdun menfaatlerini kendi menfaatlerine yeğledinizʺ dedi Michael Pence.

ʺBob Dolegerçek bir Amerikan kahramanının bedenleşmesidirʺ diyern Birleşik Devletler başkanı Donald Trump, II. Dünya Savaşı savaş meydanlarından Senatonun mermer salonlarına dek onun hayat hikayesini anlattı.

Bu arada II. Dünya Savaşı yıllarında ağır yaralanan Bob Dole’u, tanınmış Amerikalı doktor Hampar Kelikian normal yaşama döndürdü. Ortopedist Kelikian yardımıyla Bob Dole’un sağ elini kurtarmak mümkün oldu, diğer tüm doktorlarsa amputasyona tabi tutma taraftarıydı.

İlerde senator Dole, asla ‘kurtarıcı’sını unutmadı ve ofisteki tüm Ermenileri özel bir dikkatle selamlamaktaydı. Washington’dan siyasal stratejist Keith Nahigian, geleneksel ‘Benim Ermenim nasıl?’ sorusuyla Amerikalı Ermeni çalışanları karşıladığını hatırlamakta. ‘Senatörlük görevinde Bob Dole, Ermeni-Amerikan ilişkilerinin kurulmasında çok önemli rol oynadı’ demekte Washington Ermeni Davası ofisi bşk. Aram Hamparian

ʺBob Dole gerçekten 1980-90’lı yıllarda Artsakh hareketi, deprem, Ermenistan’ın bağımsızlığını kazandığı Ermenistan tarihi için çok önemli bir devrede önemli bir rol oynadı.ʺ

Senatör Dole, Ermeni Soykırımının tanınmasının en önemli taraflarından biriydi, ancak onun rolü Büyük Afet’in tanınmasıyla sınırlı kalmadı, depremden madur olan Ermenistan’a yardım yollanması işinde de önemli rol oynadı. Dole, ABD tarafından Dağlık Karabağ’a yardım tahsisi girişimcilerinden biriydi, bir program ki 20 yılı aşkın bir süredir devam etmekte. Dole, şu anda gelişmekte olan Ermeni-Amerikan devletlerarası ilişkilerin kurulması ve doğru mecraya sokan insandır.

https://news.am/tur/news/432062.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın