İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Surp Dzınunt kabulüne tartışmalar damga vurdu

İsa Mesih’in Doğuş ve Beliriş Yortusu’nun kutlandığı 6 Ocak Cumartesi günü Patrikhane’de düzenlenen geleneksel kabul törenine Başepiskopos Ateşyan’ın Ermenistan’da yaptığı açıklamalar sonrası yaşanan tartışmalar damga vurdu.

CHP milletvekili Selina Doğan, HDP milletvekili Garo Paylan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ermenistan Daimi Temsilcisi Arsen Avagyan, hayırseverler, vakıf yöneticileri ve vatandaşların katıldığı kabul töreninde Değabah (Patrik Kaymakamı) Beşepiskopos Karekin Bekçiyan’ın yanı sıra Başepiskopos Ateşyan, Episkopos Maşalyan ve çok sayıda ruhani de hazır bulundu.

Beşepiskopos Bekçiyan’ın tebrikleri kabul ettiği törenin başlangıcında Suriye ve Irak’tan gelen Ermeni mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’na bir teşekkür beratı takdim edildi. Bekçiyan takdim sırasında yaptığı konuşmada mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Şirinoğlu’na ve hastane çalışanlarına teşekkür etti. Episkopos Maşalyan da yaptığı konuşmada İsa Mesih’in de hayatının başlangıç yıllarında bir mülteci olduğunu hatırlatarak yoksullara yapılan yardımın kilisenin en önemli amaçlarından biri olduğunu söyledi.

Beratı aldıktan sonra bir konuşma yapan Şirinoğlu Patrikhane’ye teşekkür ettikten sonra Surp Pırgiç Hastanesi ve ZİBEÇ’e yönelik sosyal medyada yapılan eleştirileri gündeme getirdi. Huzurevine  kabul için fahiş fiyatlar talep edildiği yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Şirinoğlu bir kişinin aylık masrafının 1.000 doları bulduğunu söyledi ve sadece gücü olanlardan imkanları oranında yardım talep ettiklerini ifade etti. Şirinoğlu ZİBEÇ’in de faaliyetlerine devam ettiğini kaydetti.

Soru-cevap bölümünde Ortaköy Vakfı Başkanı İskender Şahingöz, son günlere damgasını vuran, Başepiskoposlar arasındaki karşılıklı açıklamaların toplumu rahatsız ettiğini söyledi ve tartışmalar yüzünden kiliselerin boş kaldığını ifade etti. Değabah Bekçiyan ise bu tür tartışmaları kendilerinin de arzu etmediğini ancak bazı açıklamalara cevap vermek mecburiyetinde olduklarını söyledi. Bekçiyan vakıf yöneticilerinin de birçok konuda mutabık olmadığını hatırlattı ve buna örnek olarak okullar için düşünülen Ortak Havuz konusunu gündeme getirdi. Bekçiyan yıllar önce bu konuda mutabık kalınmasına rağmen kayda değer bir gelişme olmadığını söyledi.

Gedikpaşa Kilisesi Vakfı Başkanı ve VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı da söz alarak son zamanlarda yapılan açıklamaları gündeme getirdi ve özellikle Ateşyan’ın Ermenistan’da yaptığı açıklamalarda kullandığı ifadeleri eleştirdi, bu sırada Şanlı ile Ateşyan arasında sert bir tartışma yaşandı. Tartışmanın kısa sürede sonlanmasının ardından “Hayr Mer” duasıyla kabul sona erdi. Bekçiyan kabul sonrası verdiği bilgide bazı temaslar için 9 Ocak’ta Almanya’ya gideceğini ve ay sonuna doğru döneceğini söyledi.

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/20023/surp-dzinunt-kabulune-tartismalar-damga-vurdu

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın