İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Restorasyona bak hele; Resmen tarihi kazıyorlar, şaka gibi!

İskenderun’da Ermeni Mimar tarafından yapıldığı belirtilen kentin bir asrı aşan tarihi yapılarından biri olarak kalan eski PTT-Adliye binası restorasyonu sırasında bu kez özel seramiklerin kazınması birçok vatandaşın tepkisini çekti.

Aslına uygun restorasyon çalışması yapılması beklenen tarihi yapıda ilk skandal olmamış, daha önce de binanın aslında var olan orijinal avlu duvarları yıkılmıştı. Şimdi de yine restorasyon adı altında PTT-Adliye eski binasının 100 yıllık mozaik plakaların paramparça edilip, yerinden kazınarak sökülüyor.

114345_restorasyona-bak-hele-saka-gibi1

Bu tür tarihi yapıların üzerindeki her parça, bile Anıtlar Kurulunca tescilliyken yeniden kullanılmak için bile böyle sökme işlemi yapılmaması gerektiğine işaret eden vatandaşlar, mozaik plakaların tahrip edilerek yerinden kazınmasına yoğun tepki gösteriyor.

114414_restorasyona-bak-hele-saka-gibi3

PTT-Adliye eski binasının pencere üstlerindeki mozaik plakaların, tek tek sökülüp, yeniden kullanılabilecek şekilde çıkarılması beklenen bu parçaların, iki işçi tarafından hilti marifetiyle paramparça edilerek yerinden kazınması ise görenleri adeta çileden çıkardı. Yoldan geçen her vatandaş restorasyon adı altında böyle bir çalışma yapılamayacağını ifade ederek tepkilerini dile getirdiler.

Bazı vatandaşların çalışmayı cep telefonuyla kayda aldığı anlarda ise işçilerin pencere üstündeki kazıma işini durdurmaları da gözlerden kaçmadı.

114433_restorasyona-bak-hele-saka-gibi4

Bu uygulamaların gerçekten bilerek mi, yoksa bilmeden mi tarihi yapının orijinalliğinin yok edilmek istenmesini anlamakta güçlük çeken vatandaşlar tepkilerini şöyle dile getirdiler: “Restorasyan adı altında orijinal avlu duvarlarını yıkıp, kapı ve pencerelerin üstündeki mozaik plakalarını da matkaplarla parçalanmasını içimize sindiremiyoruz. Bu ne küstahlık? Aklınızı peynir-ekmekle mi yediniz? İskenderun PTT-Adliye eski binasının önce, avlu duvarları yok edildi, şimdi, kapı ve pencere üstlerindeki mozaikler yok ediliyor! Yok, mu durduracak bir yetkili? Bu kadar mı vicdanınızı kaybettiniz?”

114444_restorasyona-bak-hele-saka-gibi2

http://www.iskenderun.org/haber/restorasyona-bak-hele-resmen-tarihi-kaziyorlar-saka-gibi-h35720.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın