İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bin 800 yıllık yer altı şehrine jeoradarla araştırma

Anadolu’daki ilk Hristiyan topluluk tarafından yapılan, Kırşehir’de Mucur ilçe merkezinin altında bulunan yaklaşık bin 800 yıllık yer altı şehrinin büyüklüğünün belirlenmesi için jeoradar çalışması başlatıldı.

15.09.2017

Bin 800 yıllık yer altı şehrine jeoradarla araştırma
KIRŞEHİR – Abdullah Yıldiz

Kırşehir’de Mucur ilçe merkezinin altında yer alan ve Anadolu’daki ilk Hristiyan topluluk tarafından korunma ve sığınma amacıyla milattan sonra 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yer altı şehrinin kapladığı alanın ortaya çıkarılması için jeoradar çalışması başlatıldı.

Anadolu’daki ilk Hristiyan topluluk tarafından korunma ve sığınma amacıyla yapılan Mucur ilçe merkezinin altındaki yer altı şehri, düşmanların silahlarıyla girememesi için kazılan dar koridorları, güvercinler için oluşturulan mekanları, ibadet yerleri, aydınlatma bölümleri ve havalandırma boşluklarıyla ilgi çekiyor.

Anadolu Ajansı

Kırşehir Müze Müdürlüğü bünyesindeki 3 yer altı şehrinden biri olan Mucur Yer Altı Şehri, Nevşehir’deki peri bacalarının bulunduğu alana yakınlığıyla da bölgenin batıdan giriş kapısı olarak biliniyor.

Ankara-Kayseri karayolu üzerindeki ilçenin altında bulunan yer altı şehrinin bugüne kadar sadece 16 odası açılabildi. Çok geniş bir alana yayıldığı tahmin edilen yer altı şehrinin büyüklüğünün ve ilçe merkezinin altında ne kadar alan kapsadığının tespit edilmesi için jeoradar çalışması başlatıldı.

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı şehrinin kapladığı alan ve büyüklüğüyle ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Yer altı şehrinin tam yayılım alanının ne kadar olduğunu anlayabilmek adına jeoradar çalışmalarımız var. Bu çalışmayı neticelendirdiğimizde Mucur Yer Altı Şehri’nin ne kadar alana yayıldığını bir nebze de olsa tespit etmiş olabileceğiz.” dedi.

http://aa.com.tr/tr/yasam/bin-800-yillik-yer-alti-sehrine-jeoradarla-arastirma/910947?amp=1

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın