İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’deki tek Ermeni köyü Vakıflı’da imece usulü kadın emeği

Kadınlar kooperatif ile hem ekonomik özgürlüklerini sağlıyor hem de köyün kalkındırılmasına katkı sunuyor. Türkiye’de kalan tek Ermeni köyü olan Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyü’nde kadınlar imece usulü ürettikleri ürünleri pazarlayıp, satıyor.

Gazete Karınca’nın haberine göre, 130 nüfuslu Vakıflı Köyü’nde yaşayan kadınlar kurdukları Kalkınma Kooperatifi ile ürettikleri ürünleri satarak hem maddi kazanç elde ediyorlar hem de köylerinin kalkındırılmasına destek sunuyorlar.

Vakıflı Köyü Kalkınma Kooperatifi Kadınlar Kolu Sorumlusu Kuhar Kartun, çocuklarının eğitimine yetebilmek, köylerini ayakta tutabilmek için 2005 yılında kooperatif çalışmasına başladıklarını ve kooperatiflerini kurduklarını ifade etti.

‘KADINLAR OLARAK NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖRDÜK’
Kadınlar olarak neler başarabileceklerini gördüklerini belirten Kartun, ”Kilise çatısı altında başladığımız çalışma daha sonra kooperatif bünyesinde oluşturduğumuz kadın kollarıyla da köyde ürettiğimiz ürünleri kendimiz pazarlama kararı aldık. Bunları değerlendirip hareket etmemizin ardından köyümüz turizme açıldı ve ürünlerimiz dünyanın birçok yerine ulaşmaya başladı” ifadelerini kullandı.

‘HER KADININ ÜRETKEN OLABİLECEĞİNİ BİLİYORUZ’
Kartun, bugün pek çok öğrenciye burs dahi verebilecek duruma ulaştıklarını vurguladı.
Satacakları ürünlerin özellikle kadınlar tarafından üretilmesine önem verdikleri söyleyen Kartun sözlerini şöyle sürdürdü:
Köydeki kadınların ürettikleri ürünleri burada kendimiz pazarlayarak, başta ekonomik özgürlüğümüzü kazandık. Ardından köyümüzü bilinen ve uğrak merkezler haline getirdik. Şimdi de kadınlar olarak köyümüzün her türlü ihtiyacının karşılanmasında öncülük edebiliyoruz.
Ürünlerin satışından elde edilen gelirin yüzde 80’i köyün kadınlarına giderken, yüzde 20’si ise kooperatif kasasına aktarılıyor. Bununla birlikte hem köyümüzün kalkınması sağlanırken hem de kadınlar kendi ekonomilerini sağlıyor. Tüm bu çalışmalar imece usulü ile yürüyor. Köyümüz ve kadın faaliyetleri örnek olarak gösteriliyor. Her kadının evinde bile olsa üretken olabileceğini biliyoruz. Ancak öncelikle belediyelerin desteği ile bir Pazar oluşturulması gerektiğini de görüyoruz.

Yorumlar kapatıldı.