İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni ustasının sanatını Edirne’den dünyaya taşıyor

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Mustafa Er, atölyesinde bronz, bakır ve kalaydan ürettiği el yapımı bateri zillerini başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor. İstanbul’da bir Ermeni asıllı ustasından öğrendiği mesleği, 14 yıl önce Uzunköprü’de kendi atölyesini kurarak sürdüren Er, dünyanın ünlü müzik gruplarının ve bateristlerinin, kendi ürettiği özel sipariş zilleri kullandığını söylüyor.

08 Aralık 2016
Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nde Mustafa Er, zil üretim atölyesinde 12 çalışanıyla birlikte el emeği harcayarak bakır, bronz ve kalay karışımında ürettiği bateri zillerini ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
(DHA)
(DHA)
İ

stanbul’da bir Ermeni asıllı ustasından öğrendiği mesleği, 14 yıl önce Uzunköprü’de kendi atölyesini kurarak sürdüren Mustafa Er, ihraç ettiği zillerin Amerika ve Avrupa ülkelerinde ünlü müzik gruplarının kullandığını söyledi.

Er, “Dünyada bir çok gruba özel ürettiğimiz el yapımı zil veriyoruz. Dünyaca ünlü bateristler bizim zillerimizi kullanıyor. İşlerimiz iyi, dünyanın neredeyse her yerinden bize sipariş geliyor. Çok ünlü davulcular buraya geliyor ve kendine has ziller istiyorlar, biz onlara da özel sipariş üzerine zil yapıyoruz. Toplam 12 kişiyiz aslında bakarsan biz küçük işletmeyiz. Ama tercih edilmemizin sebebi de budur. Fabrikasyon değil, burada tamamen el emeği işçilik vardır. Bir tane müzisyen bizden zil aldığında dünyada eşi benzeri olmayan bir zil aldığını biliyor. Bu yüzden bizi tercih ediyorlar. Bu zillerin Avrupa üretimi pres baskı olduğundan biri neyse bini de o diye biliriz. Bizde böyle bir şey yok” dedi.

(DHA)
(DHA)
“Parmak izi gibi, hiçbiri birbirine benzemez”
Atölyesinde ürettiği zillerin parmak izi gibi hiçbirinin birbirine benzemediğini anlatan Er, “Burada ürettiğimiz ziller hiçbiri bir başkasına benzemez. Bu el yapımı ziller aynı insanın parmak izi gibidir aslında. Nasıl insanın parmak izi birbirine benzemiyorsa, bu zillerin de birbirlerine benzerliği söz konusu değildir ve en büyük özelliği de budur. Biz burada başta Amerika olmak üzere bütün dünyaya zil ihraç ediyoruz. Ülke olarak saymam gerekirse, Amerika, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Avustralya ve İngiltere gibi bir sürü ülke. Yani kısacası tüm dünya ülkelerine burada el yapımı zillerimizi gönderiyoruz” dedi.
Bronz, bakır ve kalayın sırrı
(DHA)
(DHA)

Mustafa Er, bronz, bakır ve kalayın karışımından imal edilen zillerin formülünü sır olduğunu belirterek, “Bizim burada üretimimiz alaşımı söylemiyoruz, bu bizim için bir sırdır. Zaten biz dünyada el emeği ile Türk usulü zil yapan 8-9 firmayız. Bundan başka el emeği üretim yok. Dökümün alaşımındaki formül bir sırdır. Bundan dolayı çok fazla bir gelişmemektedir. Bu sırrı biz saklıyoruz, bizden sonra da bu sırrı ustalarımız saklayacaktır. Aslında babadan oğula giden bir meslek gibi düşünebiliriz” diye konuştu.
Kızgın ocaklarda bronz, bakır ve kalaydan eritilip notaların işlendiği el yapımı zillerin en büyük özelliği çekiç izlerinin üst üste gelmemesi. Günlük sadece 25-30 tane arasında üretilen el emeği zillerin tanesi 25 dolardan başlayıp 250 dolara kadar satılıyor. (DHA)
el işi sanatımüzikzanaatkarlık

Yorumlar kapatıldı.