İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başka bir ülkede hayat kurmak: Neden gidiyorlar?

Rengin Arslan
“Geçen Mart ayında İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının sembol fotoğrafı haline gelen boş bebek arabasını gördüğümüzde karar verdik. O an, o saat buradan gitmemiz lazım dedik.” Dilek Dervişoğlu Champs, zor verilen bir kararın dönüm noktasını böyle anlatıyor. Türkiye’de büyümüş, Fransa’da yüksek lisans yapmış. 4 yıl orada yaşamış ve 2009 yılında modern dans eğitimi almış biri olarak Türkiye’ye dönmüş. Dönmüş, çünkü Türkiye’deki gençlerin modern dansla tanışıklığına katkıda bulunmak istemiş. Bir de, “Anavatanımda çocuk doğurmak istedim” diyor. Yıllar sonra ayrılma kararında belirleyici olan da yine o.

Türkiye’den ayrılmadan önce, 5 yaşındaki kızı Taksim’de bir okula gidiyor. “Okulun önünde hem asker hem polis kontrolüyle girip çıkıyordu çocuklar. Daha bebek onlar. Patlamaların hemen yanı başında olması…” diyor ve sözleri yarım kalıyor.
Dilek Dervişoğlu Champs, Türkiye’den gitmeyi isteyip, bunu gerçekleştirenler arasında.
Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye dışında yaklaşık 5 buçuk milyon Türkiye vatandaşı yaşıyor. Bunların 4 milyon 600 bini ise Batı Avrupa ülkelerinde.
Psikolog Cemal Dindar: 15 Temmuz’da
Almanya’ya başvurularda artış
Son bir yılda Türkiye’den ayrılanların sayılarıyla ilgili bir veri yok.
Ancak Ağustos ayında Deutsche Welle haber sitesinin Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi’ne dayanarak aktardığı rakamlara göre, Türkiye’den Almanya’ya yapılan iltica başvurularının sayısı bu yılın ilk yarısında, geçen yılın tamamının düzeyine ulaşmış durumda.
Bu veri, Haziran 2016’ya kadar olan dönemi kapsıyor, dolayısıyla 15 Temmuz darbe girişimi ve takip eden siyasi gelişmelerin olası etkilerini içermiyor.
Ancak darbe girişimi ve sonrasında yaşananların bir kesimde Türkiye’den gitme fikrini güçlenmiş olabileceğini söylemek pek yanlış olmayacak.
Örneğin “katılımcı sözlük” olarak tarif edilen sitelerden biri olan Ekşi Sözlük’te 2013’ün Kasım ayında açılan “Ülkeyi terk etmek isteyenlere destek platformu” başlığına ilgi 15 Temmuz’dan sonra hayli artmışa benziyor.
Bu başlık, 3 yıl önce açılmış ve 15 Temmuz’a kadar üç yıl boyunca yapılan yorumlar 33 sayfa olmuş. Bir başka deyişle yıllık ortalama 11 sayfa.
15 Temmuz’dan bu yana geçen üç ay içinde ise tam 23 sayfa yorum gelmiş.
Bu başlık altına yazanlar arasında sadece Türkiye’den gitmek isteyenler değil, gitme eğilimini eleştirenler de var elbette. Tıpkı diğer mecralarda olduğu gibi.
‘Yeni Türkiye’yi terk ediyoruz’
Fotoğrafçı olarak Nora Jartan ismiyle tanınan bir kişi, binlerce kişinin kendi sayfasında paylaştığı, binlerce kişinin “beğen” tuşuna bastığı, onlarca kişinin yorum yazdığı bir gönderi paylaştı ve önce sosyal medyanın sonra da ulusal gazete ve internet sitelerinin ilgi odağı oldu.
Jartan 13 Temmuz’da, Kanada’ya gideceklerini şöyle duyuruyordu:
“Biz gidiyoruz. Artık tanınmaz halde olan, doğduğumuz bu topraklardan, doyacağımız topraklara göç ediyoruz.”

http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-37654255

Yorumlar kapatıldı.