İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan 2. ülkesi

Türkiye, Güney Kore’den sonra en hızlı yaşlanan ikinci ülke. Yaşam beklentisi erkeklerde 71, kadınlarda ise 76 yaşına ulaştı. 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10.2’sinin yaşlı olacağı bekleniyor. Son 50 yılda yaşam süresi yaklaşık 20 yıl uzadı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2000 tarihinde 60 yaş ve üstünün sayısı 600 milyonken, 2025 yılında 1.2 milyara, 2050’de ise 2 milyara ulaşacak.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye’de  hiçbir kurumun bu hızlı yaşlanmaya hazır olmadığını ileri sürdü. Profesöre göre, Türkiye’de yaşlıların bakımı için bir an önce sosyal bakım sigortası kurulması gerek.  Ülkede bakıma muhtaç 1 milyon 750 bin yatalak ve yaşlının olduğunu bildiren Tufan, yaklaşık 400 bin Alzheimer hastaların dda bulunduğunu ve onların genellikle sadece keni ailelerinin bakımına bırakılmış durumunda olduğunu vurguladı.
Prof. Tufan, Türkiye’nin dünya ekonomisinde ilk 20 ülke listesine girdiğini, ancak yaşlılara hizmet açısından Bangladeş ile aynı seviyede, yani çok geride olduğunu kaydetti.  ABD, ALmanya, Japonya gibi ülkelerle ise bu açıdan Türkiye hiç karşılaştırılamaz, çünkü bu ülkelerde yaşlılara sağlanan hizmet en yüksek seviyede düzenleniyor.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.