İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sahip çıkmıyoruz…

Akşehir’de bulunan tarihi kilise ile birlikte bahçesinde bulunan ağaçlar da kaderlerine terk edildi. Akşehir’de Tarihi Ermeni Kilisesi, yıllardır turizme kazandırılacağı günü bekliyor. Akşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan Tarihi Ermeni Kilisesi’nin restore edilmesi ile ilgili yıllardır bir gelişme kaydedilmezken şimdi de bahçesindeki ağaçların kuruması engellenemiyor.

Akşehir Çimendere Mahallesi Değirmen Sokak üzerinde, eski Gazi okulu ve Tarihi Kilise’nin bulunduğu bahçede ağaçlar kuruyor. Bakımsızlık ve denetimsizlik sonucu ağaçların kuruduğunu belirten vatandaşlar: “İlçemizin tarihi yerlerine sahip çıkmıyoruz. Turizm sektörüne kazandırılabilecek ve turistlerin ilgisini çekebilecek bu kiliseye, kimse ilgi göstermiyor. Yaz boyu buraya misafirler, ziyaretçiler geldi. Kilisenin ve bahçesinin bakımsızlığının yanında birde bahçede bulunan ağaçlar kurumaya başladı. Kilisenin duvarları ise adeta reklam panosu gibi yazılarla dolu. Bahçenin bakımsızlığı çöplüğü andırıyor. Kilise ise duvarlarına yazılan yazı ve kırılmış kapı ve pencereleri ile tamamen harabe görünüm içinde kaldı ve duvarları çatladı. Aydınlatma sistemi olamaması nedeniyle eline içki şişesi alan buraya geliyor. Gece sokağa çıkmaya korkar hale geldik, içeriden ne çıkacağı belli olmuyor. Ayrıca kilise bahçesi okulların açılmasıyla birlikte kız ve erkek öğrencilerin de buluşma yeri haline geldi. Tarihi Gazi Mustafa Kemal İlkokulu ile Kilise binasının denetim ve kontrol altına alınarak korunmasını bahçesindeki ağaçların ise sulanıp bakılmasını bekliyoruz.” Dediler.
Dün İslam Ülkeleri fotoğrafçılarıyla birlikte tarihi kilise de gezildi. Kilisenin harap görüntüsü fotoğrafçıları da şaşırttı.
Akşehir’de 19. Yüzyılda Ermeni Cemaatince yaptırılan ve daha sonraki dönemlerde zaman zaman sanatsal etkinliklerde de kullanılan Tarihi Kilise, restore edilerek hem turizme açılacak, hem de kültür merkezi olarak kullanılacaktı. Konuyla ilgili yıllardır sözler verilse de, tarihi kilisenin restorasyonu bir türlü gerçekleştirilemedi. En son 2014 yılında yapılan açıklamada tarihi kilisenin ve Gazi Mustafa Kemal İlkokulu tarihi binasının restorasyon projelerinin onaylandığı, açıklanmıştı.
Haber: Ramazan SARI

Yorumlar kapatıldı.