İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerika Ermeni Davası Konseyi (ANCA), Obama’nın Ermenistan’a tebrik mesajını eleştirdi

ANCA, bu eleştiri yazısını Facebook’taki kendi resmi sayfasında yerleştirdi. Yazıda, “Beyaz Saray, Ermenistan Cumhurbaşkanı’na yönelik cömert, fakat çoğunlukla genel bir mektup yayınladı. Mektupta, olumlu açıdan Yerevan’ın, Suriyeli göçmenler krizine tepkisinden, dünya barış operasyonlarına ve nükleer güvenlik konusuna katılımından bahsediliyor” denildi. Beyaz Saray’ın tebrik mesajında, Ermeni Soykırımı’na hiç değinilmediğine dikkat çeken ANCA, Soykırım konusunun, 2008 yılında seçimlerde ABD’li Ermenilerin oylarını kazanmak hedefiyle Obama tarafından kullanıldığını ve Obama’nın, Devlet Başkanı olarak seçildikten sonra vaatlerinden vazgeçtiğini hatırlatıyor.

***
ABD Ermeni Davası Konseyi (ANCA), Ermenistan’ın 25. Bağımsızlık yıldönümü vesilesiyle ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a ilettiği tebrik mesajını eleştirdi.
ANCA, bu eleştiri yazısını Facebook’taki kendi resmi sayfasında yerleştirdi.
Yazıda, “Beyaz Saray, Ermenistan Cumhurbaşkanı’na yönelik cömert, fakat çoğunlukla genel bir mektup yayınladı. Mektupta, olumlu açıdan Yerevan’ın, Suriyeli göçmenler krizine tepkisinden, dünya barış operasyonlarına ve nükleer güvenlik konusuna katılımından bahsediliyor”. denildi.
Beyaz Saray’ın tebrik mesajında, Ermeni Soykırımı’na hiç değinilmediğine dikkat çeken ANCA, Soykırım konusunun, 2008 yılında seçimlerde ABD’li Ermenilerin oylarını kazanmak hedefiyle Obama tarafından kullanıldığını ve Obama’nın, Devlet Başkanı olarak seçildikten sonra vaatlerinden vazgeçtiğini hatırlatıyor.
Ayrıca Obama’nın mesajında ne Karabağ ihtilafı kapsamında Nisan ayında Azerbaycan’ın başlattığı kısa savaştan, ne de Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesini öngören protokollerden bahsedilmediğine dikkat çekildi.
Beyaz Saray’ın bu sessizliğinin, tehlikeli bir işaret olduğuna vurgu yapan ANCA, “İlginç olan şudur ki, aynı zamanda Obama yönetimi, “Biz, önceki yıılarki vaatlerimize sadık kalıyoruz” ibaresini kullandı. Bu sözlerin, Ermeni Soykırımı’nı tanımak yönündeki yerine getirilmeyen öz vaati için de geçerli olduğu düşünülebilir” değerlendirmesini yapıyor.
Barack Obama, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a yönelik mektubunda özellikle şunları kaydetmişti:
“Sayın Cumhurbaşkanı, Sizi ve Ermenistan halkını, 21 Eylül’de kutlanan 25. bağımsızlık yıldönümü vesilesiyle ABD adına tebrik ediyorum.
ABD, bağımsızlığın ilk gününden beri Ermenistan’ın emin ve değişmez dostu oldu. Biz, 1920’den sonra ilk kez Ermenilerin gururla bayrak kaldırdığı o günlerki vaatimize sadık kalmaya devam ediyoruz. Bugün biz,  güvenli, zengin ve demokratik Ermenistan’ın, tüm Ermeniler için ve daha geniş bir bölgenin güvenliği için önelmli olduğunu yönündeki düşüncemizi, bir kez daha dile getiriyoruz.”
Mesajda ayrıca ABD’nin, Ermenistan ile çalışmaya ve Ermenistan’ın tüm potensiyellerini hayata geçirmeye devam edeceği de kaydedildi.

Yorumlar kapatıldı.