İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bağımsız Ermenistan 25 yaşında: Askeri geçit töreni

Bugün Ermenistan, bağımsızlığını kutluyor. Bugünkü Ermenistan bağımsızlığını, tüm ülkede SSCB’den ayrılmak için referandumun yapıldığı 21 Eylül 1991’de resmen ilan etti. Oylama, Moskova’nın son yıllarda kısıtlamalarını gevşettiği ve 25 Aralık 1991’de Sovyetlerin dağılmasıyla sonuçlanan sürecin özgül koşullarında yapıldı.

Video:https://youtu.be/yOReZknL8JM

Referanduma gitmişti ve oy birliğiyle ülkenin bağımsızlığı kararlaştırılmıştı. Oyların sayımı iki gün sürmüş ve 23 Eylül 1991’de Ermenistan Büyük Meclis Üyesi Papgen Ararktsyan, halkın oylarını Meclis’e iletmişti. Bunun üzerine bir başka Meclis Üyesi Aram Manugyan da referandum sonucunu halka ilan etti. Halkın Ermenistan’ın bağımsızlığını istemesinin ardından dönemin Tüm Ermeni Dinî Lideri Vazken I., ülkenin bağımsızlığı için bir dinî tören düzenlenmişti. Ardından Ermenistan 1992’de Birleşmiş Milletler’e katıldı.
5 temmuz 1995’te kabul edilen ve 2005’te değişiklikler yapılan Ermenistan Cumhuriyeti anayasası ülkenin demokratik bir yapıya sahip olduğunu belirtir. Cumhurbaşkanı en üst kademede yer alan devlet görevlisidir; ancak Millet Meclisi ve hükümet da üst düzey yetkili organlardır.

https://youtu.be/yOReZknL8JM

Yorumlar kapatıldı.