İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin etrafı taktik balistik füzelerle sarılıyor

Türkiye’nin komşuları tarafından Rus S-300 Yüksek irtifa hava savunma füzeleri kullanımının artmasının ardından şimdi de etrafımız İskender-E Taktik Balistik füzeleri ile sarılmaya başladı. Ermenistan’ın yaklaşan bağımsızlık günü resmigeçit provalarında bir İskender-E füzesi objektiflere yansıdı. Toplam 500 km menzili, 10 metrenin altındaki CEP mesafesi ve sesin 6 katından fazla hızı ile İskender füzeleri, dünyanın en verimli ve etkin kısa menzilli taktik balistik füzesi olarak gösteriliyor. 

Bir taşıyıcı kamyon üzerine 2 adet füzenin yerleştirildiği mobil sistem komşularımız içinde şimdilik Ermenistan haricinde Rusya ve Suriye’de var. Daha önce Suriye’nin batısındaki Hmeymim hava üssünü kullanan Rus kuvvetlerinin üsse İskender-M füzeleri yerleştirmesi 27 Mart 2016’da dünya basınına yansımıştı.
Füzenin ilk ihracat müşterisi olan Ermenistan’ın İskender-E füzelerini tedarik etmesinden sonra etrafımızı saran hava savunma füzesinden sonra Taktik Balistik Füzelerde tehdit oluşturmaya başlayacak. (Uzun süredir takip ettiğim bu konuda bazı yabancı uzmanlar İran’nın da kendi füze programları olduğu halde İskender füzelerinin potansiyel müşterisi olduğunu söylemekte).
S-300 füzeleri ise Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Ermenistan, Azerbaycan ve Suriye envanterinde mevcut (Ayrıca hatırlanacağı üzere Rusya, Suriye’ye S-400 füzeleri yerleştirmişti).
hakan.kilic@kokpit.aero
twitter: hkilichsword
S-300 Füzelerini kullanan ülkeler ile tüm dünya ülkelerinin kullandığı anti-balistik füzelerin sıralandığı tabloları ziyaret için lütfen tıklayınız.

Yorumlar kapatıldı.