İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gayrimüslim Kahramanlar ‘Yüzyıllık Mühür’le TRT 1’de

Ali Eyüboğlu / aeyuboglu@milliyet.com.tr
TRT 1’in salı akşamları yayınlanan ‘Yüzyıllık Mühür’ adlı bir dönem dizisi var.‘Genç Kahramanlar’, ‘Kadın Kahramanlar’ ve ‘Milel – i Selase  (Gayrimüslim) Kahramanlar’ olmak üzere üç farklı başlık altında beşer bölümlük ‘Yüzyıllık Mühür’, Çanakkale Savaşı’nı insan hikayeleri üzerinden ekrana taşıyan bir yapım. Üstelik bir bölümü saatlerce sürmüyor, 60 – 70 dakikada bitiyor ve iyi de reyting alıyor.

‘Çocuk Kahramanlar’ın anlatıldığı dördüncü bölümü 30 Ağustos akşamı ekrana gelecek diziyi, yapımcısı Miraç Kazancı ile konuştuk. Kazancı, senaryosunu Taylan Işıklar, Volkan Girgin, Ramazan Şengül ve Yasin Kaya’nın yazdığı, yönetmenliğini Mehmet Bahadır Er’in yaptığı dizi için şunları söyledi:
“Yüzyıllık Mühür, Çanakkale Öyküleri’, iki seneden fazla süren yoğun bir emeğin ürünü. Dizimiz, ele aldığı öyküleri, tarihsel iddiasının yanında, işleniş biçimiyle de özel bir yere sahip. Alışılagelmiş, hamasi ve kolaycı bir anlatım yerine, tarihi gerçekliklerden hareketle dönemin ruhunu anlatmaya çalıştık.
Osmanlı Vatandaşı olan tüm etnik unsurların vatanseverliğini, vatan toprağına göz diken işgalci kuvvetlere ‘gâvur’ diye saldıran gayrimüslim vatandaşlarımızın kahramanlığını gerçeğe müdahale etmeden, hak ettiği değerle anlattık.
Kahramanlarından biri, Artaki. Köyünde kimin, hangi askeri birliğe gideceğine dair dağıtım yapılıyor. Ermeniler o dönem cephede değil, geri hizmette değerlendiriliyor. Artaki itiraz
ediyor ve köydeki Müslümanlar’la aynı bölüğe gönderiliyor. Savaşta bölüktekilerin hepsi şehit oluyor. Artaki’nin cebinden çıkan mektupta, ‘Ölürsem Ermeni’yim diye beni kardeşlerimden ayırmayın’ yazıyor. Bunun üzerine
arkadaşlarıyla birlikte Müslüman
mezarlığına gömülüyor.
‘Gayrimüslim Kahramanlar’da Çanakkale Savaşı’nın bu tür tarihi gerçeklerini anlattık. Çünkü etnik ve dini kökeni ne olursa olsun, bu topraklarda yaşayan insanların hep birlikte yazdığı bir destandır Çanakkale.”
İlk 5 bölüm
‘Genç Kahramanlar’ ve oynayanlar:
Hilmi: Yiğit Özşener
Ali: Barış Küçükgüler
Durmuş: Kemal Uçar
İbrahim: Yusuf Güney
Vedat: Serkan Kuru
Aleko: Ali Aksal
İkinci 5 bölüm
‘Kadın Kahramanlar’ ve oynayanlar:
Ayşe: Nesrin Cavadzade
Perihan: Hayal Kahraman Özalp
Elizabeth: Gökcan Gökmen Kuru
Dudu: Selda Alkor
Hatice: Ecem Okçular
Zeliha: Onuryay Evrentan Atasalihi
Üçüncü 5 bölüm
‘Gayrimüslim Kahramanlar’ ve oynayanlar:
Eleni: Rüçhan Çalışkur
Artaki: Cemal Toktaş
Moris: Mehmet Esen
Vardvan: Mehmet Ali Nuroğlu
David: Mehmet Can Mincinozlu

Yorumlar kapatıldı.