İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Iran-Ermenistan enerji alışverişi üç kat artacak

İran ile Ermenistan arasında enerji alışverişi, 3 kat artması bekleniyor. İran’da enerji alanından sorumlu yetkililerden biri olan Masud Hocat, enerji alanında Ermenistan-İran işbirliği perspektiflerine değinerek, iki ülke arasındaki elektrik iletim hattının kullanılmaya başladıktan sonra enerji alışverişinin hacminin 3 kat artacağını açıkladı.

107 milyon Avro değerindeki 3. enerji nakil hattının inşaatının tamamlanması için “Elektrik enerjisine karşı gaz” projesi çerçevesinde İran’ın  İhracat ve Kalkınma Bankası (“Saderat”) tarafından 83 milyon Avro daha ayırması bekleniyor.
İran-Ermenistan arasında 400 Kv havai enerji iletim hattının yaklaşık 279 km uzunluğu var. Projenin hedeflerinden biri de, Ermenistan ile Gürcistan’ın enerji sistemlerinin bağlanmasıdır.
Şuanda Ermenistan ile İran arasında iki enerji nakil hattı (220 Kv) var. Üçüncü hattın inşaatiyle ilgii anlaşma, henüz 2004 yılında elde edilmiş olup finansal sorunlardan dolayı he erteleniyordu.
Yerevan ile Tahran arasında enerji alanında başka birçok projeler de hazırlanıyor. Bunlardan birisi de Meğri yakınlarında Araks nehri üzerinde iki hidroelektrik santrallerinin kurulmasıdır. İki ülke hükümetleri arasında konuyla ilgili 19 Mart 2007’de anlaşma imzalandı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.