İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Doğan’dan Adalet Bakanı’na cezaevi soruları

Değerli basın mensubu,
Türkiye’de cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayıları hızla yükseliyor. Cezaevlerinin doluluk oranı da hızla artarken çözüm, sürekli yeni cezaevi yapmakta aranıyor. Son olarak 64 yeni cezaevinin yapılacağı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Yeni yapılacak cezaevlerinin de bir çözüm olmayacağı anlaşılmış olacak ki bizzat AKP Sözcüsü tarafından “af” düzenlemesi üzerinde çalışıldığı açıklandı. Her ne kadar daha sonra böyle bir çalışmanın olmadığı açıklansa da bir tartışmanın başlamış olması bile cezaevlerinin durumunu anlamak bakımından yeterlidir. Sorun, sürekli yeni cezaevi yapmakla ya da af çıkarmakla çözülemez.

Cezaevlerindeki doluluk oranlarının nedenleri hakkında ayrıntılı inceleme yapmak ve hem mevzuatı hem de verilen kararları yeniden gözden geçirmek gerekiyor.
Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiğim yazılı soru önergesine ilişkin haberi aşağıda, önergeyi ise ekli dosyada bulabilirsiniz.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Selina Doğan
CHP İstanbul Milletvekili
(Bilgi ve iletişim için İnan Gedik- 0535 5441663)
CHP’Lİ DOĞAN SORDU:
“YENİ CEZAEVLERİNİ HANGİ VERİLERE GÖRE YAPIYORSUNUZ?”
Ankara – CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, son dönemlerde “genel af” tartışmalarıyla da gündeme gelen hızla artan tutuklu ve hükümlülerin durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.  Doğan, Bozdağ’a artan tutuklu ve hükümlü sayılarına ilişkin bir inceleme yapılıp yapılmadığını ve yeni cezaevi yapımlarına hangi istatistik ve kriminal verilere göre karar verildiği sorularını yöneltti.
Doğan, Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Önergesinde Türkiye’de son yıllarda suç işledikleri iddia edilen kişiler hakkında soruşturma ve kovuşturma oranlarında büyük artış olduğunu belirten Doğan, buna bağlı olarak da cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayılarında büyük artış yaşandığının haberlere ve raporlara konu olduğuna dikkat çekti.
Doğan, cezaevlerinin kapasitesinin yetmediği ve sürekli yeni cezaevi yapıldığı bilgisinin kamuoyuna yansıdığını ifade ederek son olarak 64 yeni cezaevi inşa edileceğine ilişkin çıkan haberleri anımsattı.
Doğan, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
-Türkiye’de son 10 yıl içinde yıllara göre cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı ve cezaevlerinin doluluk oranı kaçtır?
-Cezaevlerinin kapasitesi ne kadar artırılacaktır ve bu planlama hangi öngörülere göre yapılmaktadır? 64 cezaevinin yapılmasına hangi istatistik ve kriminal verilere göre karar verilmiştir?
-Soruşturma, kovuşturma ve hüküm oranlarının artışına bağlı olarak tutuklu ve hükümlü sayılarındaki artışın nedenleri hakkında bir inceleme yapılmış mıdır?

-Giderek toplumsal bir sorun haline gelen tutuklu ve hükümlü sayılarının artmasında ülkedeki yaşama standardının düşmesi, toplumsal barışın zedelenmesi ve aşırı güvenlikçi politikaların bir etkisi var mıdır?

Yorumlar kapatıldı.