İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’Lİ DOĞAN’DAN TBMM’YE “AZINLIK” ÇAĞRISI

(Ankara) – CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, TBMM’nin Türkiye’deki tüm azınlıkların sorunlarını masaya yatırmasının zamanın geldiğini ve hatta geçtiğini belirterek darbe girişimi sonrasında oluşan siyasi iklimin devam edebilmesi için farklı toplumsal kesimlerin kendilerini güvende hissetmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Ezidilerin sorunlarının araştırılmasına dair araştırma önergesinin lehine söz aldı. Yüzlerce yıldır Anadolu’da varlığını sürdüren Ezidilerin hakkında çok az şey bilindiğini belirten Doğan, Ezidileri, Kardeş Türküler grubunun seslendirdiği bir Ezidi ezgisinin girişinde Pakrat Estukyan’ın yaptığı şu konuşmayla anlattı: 
“Ezidiler günde üç kez güneşe döner, dua ederler. Her isteyen, çoluk çocuk, genç yaşlı olsun, şeyh olsun, emir olsun, herkes güneşin karşısına geçer içinden ne geçiyorsa güneşe söyler. Belki de insan soyunun şimdiye kadar söylediği en güzel dualardır bunlar. Belki de en güzel türküler, en güzel şiirler bu dualardan çıkmıştır. Belki de Mezopotamya’nın bütün destanlarının temelinde bu dualar yatar.”
TOPRAK MI İSTİYORLAR!
Ne zaman bu topraklarda yaşayan ve sayıları zamanla azalan bir milletin sorunlarından bahsedilecek olsa “Toprak mı istiyorlar?”, Tazminat mı istiyorlar?” sorularının gündeme geldiğini belirten Doğan, “Tüm sorunların tartışma ve çözüm yeri olarak bu Parlamentoyu görüyorsak eğer bu sorunları da önyargısız olarak burada konuşabilmeyiz. Mesela bunları tartışmaya Ezidelerden başlayabiliriz” dedi.
ZİHNİYET DEVRİMİ
Doğan, Ezidilerin yanı sıra Türkiye’de yaşayan tüm azınlıklar için Parlamentonun devreye girmesinin vakti geldiğini belirterek tüm azınlık gruplarının nefret suçuna maruz kaldıklarını belirtti. Bunu engellemek için yasal düzenlemelerin yanı sıra “zihniyet devrimine” ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Doğan, “Her şeyden önce, biz siyasetçiler konuşmalarımıza dikkat etmek zorundayız. Toplumu yönetenler ‘Affedersin Ermeni’ derse bir siyasetçinin hitap ettiği kitle acaba ne der, siz düşünün. Yine, bir terör örgütünü tanımlamak için “Bunlar Zerdüşt.” denilmesi, bir inancın aşağılanması değil midir? Bunlar başlı başına birer nefret söylemi değil midir sayın milletvekilleri?” diye konuştu.
Doğan, IŞİD’den kaçan Ezidi mültecilerin yanı sıra Türkiye’de bulunan diğer Müslüman olmayan sığınmacıların sorunlarına da değinerek bu sığınmacıların yaşadığı IŞİD korkusunun Türkiye’de de devam ettiğini söyledi.
PARLAMENTONUN YAPABİLECEKLERİ VAR
İnsanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için bizim de Parlamento’nun da yapabileceklerinin olduğuna vurgu yapan Doğan, “Nasıl Bosna’da gerçekleştirilen katliamı burada tüm partiler olarak kınayabiliyorsak, lanetleyebiliyorsak, IŞİD’in, başta Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamlar olmak üzere, insanlığa karşı işlediği tüm suçları da lanetleyebilmeliyiz. Ben bu vesileyle IŞİD ve diğer cihadist grupların yaptığı katliamları bir kez daha lanetliyorum” diye konuştu.
Doğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi gerilimin azaldığı bir ortam yaşandığını anımsatarak şöyle dedi:
“Bu ortamın devam edebilmesi için farklı toplumsal kesimlerin bu ülkede kendini güvende hissetmesi gerekiyor öncelikle. Bunun için de ‘azınlık’ olarak ifade ettiğimiz toplumsal kesimlerin sorunlarının bir an önce masaya yatırılması ve bunların çözülmesi gerekiyor. Bu, aynı zamanda dünyaya vereceğimiz güçlü bir mesaj da olacaktır. Bu bakımdan, gelin, bu kadim halkın hak ettiği itibarlarını iade edelim; bu kadim halkın yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi için bir komisyonu çok görmeyelim.”

CHP ve HDP’nin kabul oyu verdiği önerge AKP ve MHP milletvekillerinin “hayır” oylarıyla reddedildi.

Yorumlar kapatıldı.