İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Seçimi Ve Cemaat Yönetimi 2016 (IV)

Nisan ayında yazdığım Patrik Seçimi ve Cemaat Yönetimi 2016- (I-II-III) başlıklı[i]yazımda patrik seçimi ile ilgili yanlışları yazmaya çalışmıştım. Maalesef yanlışlıklar devam ediyor.

Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın Cumhurbaşkanına yazdığı mektup yüzünden içeride ve dışarıda tam anlamıyla topa tutulduğu bir dönemde, patrik seçimi isteyen protestolar gündeme geldi. Kanımca doğru, yanlış, mektup hangi amaçla yazılmış olursa olsun “Mektubun, devletin açık ya da gizli baskısıyla yazdırıldığı ve Patrik Genel Vekilinin mevkiini korumak için bu mektubu yazdığı” söylenecektir. Daha da kötüsü Patrik Genel Vekili ihanetle bile suçlanabilecektir. Nitekim söyleniyor, yazılıp, çiziliyor. Yazana da devlete de bir yararı olmayan bu mektubun yazılmaması doğru olurdu.
İşte bu ortamda Ermeni cemaatinin kanaat önderi sayılan ve bu sıfatla bakanlarla, başbakanla görüşen kişilerin önderliğinde 20-30 kişi Patriklik önünde gösteri yapıyor, siyah çelenk bırakıyor ve Patriğimiz seçmek istiyoruz diyor. Görüldüğü gibi hiçbir haksızlık yok gibi öyle ya seçilmişlerin yönettiği bir makamın uzun süre atanmış kabul edilebilecek kişilerce yönetimi yanlıştır ve makamın güç ve itibar kaybetmesine neden olur. Bu nedenle seçim yapılması gerekir.  
Ancak burada yine gözden kaçan bazı konular var. Öncelikle Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Türkiye Ermenileri Patrikliği sitesinde 25 Haziran 2015’de İstanbul Valisine Patrik seçimi dilekçesini verdiğini açıklamıştır.[ii] Ayrıca haberlerden öğrendiğimize göre heyetten bir yetkili “Devletin verdiği sözü tutmasını istiyoruz” [iii]diyor. İşte burası sözün bittiği yer. Öyle anlaşılıyor ki, devlet yetkilileri bu protestocu grubun önde gelenlerine seçim sözü vermiş ve sözünü bu güne kadar tutmamış. Hangi devlet yetkilisi vermiş, kime vermiş bilmiyoruz. Sıradan bir Ermeni olarak anlamadığım, çözemediğim şu, sözünü tutmayan devlet ise Patriklik neden protesto ediliyor. Neden bu toplumun kanaat önderleri siyah çelengi –örneğin- Vilayete bırakmıyor?.
Son olarak,  patriklik, en kısa zamanda eş patrik seçimini yapmak istiyorsa yapılacak şey bellidir. Hem günün sorunlarını hem de gelecekte benzer sorunlar doğduğunda bu sıkıntıların yaşanmaması için en kısa zamanda ihtilal döneminden kalma Geçici patrik seçim yönetmeliği yerine içinde eş patriklik de olan yeni bir yönetmelikle yetkili makamlara başvurmalı ve yönetmeliğin kabulünden sonra seçime gidilmelidir.
Sevgiler.
Murat Bebiroğlu
Haziran 2016

 



[i] http://hyetert.blogspot.com.tr/2016/04/patrik-secimi-ve-cemaat-yonetimi-2016-i.html
[ii] http://www.turkiyeermenileripatrikligi.org/site/patrik-genel-vekili-patrik-secimi-icin-basvuruda-bulundu/ 
[iii] http://www.cnnturk.com/turkiye/ermeni-patrikligi-seciminin-yapilmamasini-protesto-ettiler

Yorumlar kapatıldı.