İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi kilise kalıntısı artık koruma altında

Ahmet Ertan
Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan bin 500 yıllık olduğu belirlenen kilise kalıntısı, tescil edilerek koruma altına alındı. Edremit’in Güre Mahallesi’nde 2011 yılında bir yapı kooperatifi tarafından yürütülen inşaat çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkan kilise kalıntıları, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yapılan başvuru üzerine birinci derece arkeolojik SİT ilan edildi, karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

CHP’li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Güre mahallesinin eskiden Edremit’in bir köyü olduğunu, köyün geçmişinin ilk çağa kadar uzandığını, eski çağlarda ‘Astyra’ adı ile kaplıcaları ile ünlü bir yerleşim yeri olduğunu, mitolojide ‘Afrodit’in banyosu’ olarak bilinen genç Roma dönemine ait antik bir kaplıcaya da evsahipliğini yaptığını söyledi. Başkan Saka, “Tarihi ve kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmak başlıca görevimizdir. Bu tarihi kiliseyi de bu kapsamda eski Edremit eserleriyle birlikte ayağa kaldırmaya çalışacağız” dedi.
DEFİNE TALANINA KARŞI UYARI
Güre mahallesindeki Doymuş Tepe mevkisinde, antik Afrodit kaplıcalarının yaklaşık 700 metre yakınında ortaya çıkan kilise kalıntılarının yanı sıra antik dönemden kalan bir kaplıcanında bulunduğunu ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenek ayrılmadığı için gün yüzüne çıkartılamadığını belirten köylülerden Hasan Demir, kilisenin defineciler tarafından tamamen tahrip edilmeden gün yüzüne çıkarılmasını istediklerini söyledi.
Ahmet ERTAN / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)

Yorumlar kapatıldı.