İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bursa Ekonomi Tarihi yazıldı

Bir kentin ekonomi tarihi hakkında Türkiye’de yazılmış ilk ve en kapsamlı çalışma” olan Bursa Ekonomi Tarihi” kitabının üçüncü cildi, Uludağ Üniversitesinde tanıtıldı… Tanıtımda ilk iki cilt hakkında kısa bilgiler veren Kağıtçıbaşı, Bursanın ilk ticari sermayeyi İpek Yolu ticareti ve kervanlarla sağladığını, ardından Avrupada sanayi devrimi ve makineleşme ile birlikte Bursa’da yabancılara ait ipek flatür fabrikaları ile tekstilin temelinin atıldığın kaydetti. Kağıtçıbaşı, Cumhuriyet dönemine kadar Bursa ekonomisinin, nüfusun çok büyük bir bölümünü oluşturan Türk ve Müslümanların değil, azınlığı oluşturan gayrimüslim Ermeni, Rum vs. kesimin kontrolünde olduğunu hatırlattı.

***
Bir kentin ekonomi tarihi hakkında Türkiye’de yazılmış ilk ve en kapsamlı çalışma” olan Bursa Ekonomi Tarihi” kitabının üçüncü cildi, Uludağ Üniversitesinde tanıtıldı.
Kitabın yazarı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında 33 yıl Genel Sekreterlik yapan, belli başlı bütün büyük sanayi kuruluşlarının kuruluşunda en etkili isim olan Ergun Kağıtçıbaşı, kitapta yapılan tespitlerin kentin geleceğine yön verenlere ışık tutmasını temenni ettiğini belirtti. U.Ü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcayın da katıldığı tanıtımda, Bursanın Ekonomi Tarihi kitabının yazarı, Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO eski Genel Sekreteri Kağıtçıbaşı kitabın ilk cildinin Osmanlı öncesi dönemden 1900, 2. cildin 1900-1960, 3. cildin ise 1960-2014 arası dönemi ele aldığını hatırlattı.
Tanıtımda ilk iki cilt hakkında kısa bilgiler veren Kağıtçıbaşı, Bursanın ilk ticari sermayeyi İpek Yolu ticareti ve kervanlarla sağladığını, ardından Avrupada sanayi devrimi ve makineleşme ile birlikte Bursa’da yabancılara ait ipek flatür fabrikaları ile tekstilin temelinin atıldığın kaydetti. Kağıtçıbaşı, Cumhuriyet dönemine kadar Bursa ekonomisinin, nüfusun çok büyük bir bölümünü oluşturan Türk ve Müslümanların değil, azınlığı oluşturan gayrimüslim Ermeni, Rum vs. kesimin kontrolünde olduğunu hatırlattı.
Cumhuriyet döneminde Sümerbank ve Sunğipek ile devletin sanayileşmede etkili olduğunu, ilk özel sanayi kuruluşunun İpekiş olduğunu hatırlatan Kağıtçıbaşı, yabancı sermaye ile kalkınmanın 1950lerde başladığını ve 1970lerden itibaren TOFAŞ ve Renault otomobil fabrikaları ile yeni bir dönemin başladığını anlattı. 
Kağıtçıbaşı, Bursada sanayiin planlı ve sürdürülebilir olabilmesi için bütün sosyal tarafların, STKların, yerel yönetim, siyasi parti, işçi sendikaları, akademik odaların katılacağı Bursa Gelişim Kongresi düzenlenmesi ve “Bursanın Anayasası”nın yapılması gerektiğini belirtti. Kağıtçıbaşı, aksi taktirde “gafil avlanılacağını” vurguladı. Kağıtçıbaşı, “ Dünyanın bugünkü büyüme ve talep sıkıntısı sürmeyecektir. Bursa yeni sanayi atılımlarıyla karşı karşıya kalacaktır. 
Şimdiden uzun vadeli planları yapmamız gerekmektedir. Kendilerinden önce gelenler mutlu olduğu için yabancı sermaye buraya yeni bir yatırım dalgası başlatacaktır. 21. Yüzyılın dinamizmini kimse durduramaz. Fırsat varken el birliği içinde uzun vadeli planlar, hazırlıklar yapılmalı” dedi. Kitapta Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve Prof. Dr Erol İyibozkurt ve Enis Yaşarın da katkıları bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.