İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlerle Buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Rum Cemaati mensubu bir gencin, “Yeni anayasada azınlıklarla ilgili nasıl yenilikler olacak?” sorusu üzerine sözlerine şöyle devam etti: “Başbakanlığım döneminden bahsediyorum. Azınlıkların vakıf mallarına el konulmuştu. Biz iktidarımız döneminde bütün bu malları kendilerine iade etmeye başladık. Göreve başladığımda 2,5 milyar civarındaydı. Burada Rum, Ermeni vakıfları hepsi kendi varlıklarını alıyordu. Hala yasal süreci devam edenlerin olduğunu da biliyorum. Onlar da iade edilecek. Şu anda bunları biz anayasal teminat altına alarak yaptık. Bir defa şunu bütün samimiyetimle ifade ermek isterim. Bu ülkede azınlıkların hukukunu Lozan geçmişte belirlemiştir. Lozan’ın daha da güncelleştirilmesi ve ülkemizde ben hangi haklara sahipsem azınlıkların da aynı haklara sahip olması lazım. Şu an Meclis’te azınlıklardan olup milletvekili olan arkadaşlarımız var. Bugün milletvekilidir, yarın belki bunlardan bakanlar çıkabilir. Çıkmayacak diye bir şey asla söz konusu değil. Şu anda bu aşama kat edildiğine göre yarın onlar da olacaktır. Şunu bilmenizi isterim. Azınlıklar ülkemizde bizim eşit vatandaşımızdır. Bundan taviz vermek söz konusu değil.” (Lozan’ın azınlıkları potansiyel iç düşman olarak değil, eşit vatandaşlar olarak gören bir bakışla yeniden yorumlaması önemli yanlışların düzeltilmesini sağlayacaktır. HYETERT)

***
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu ülkede azınlıkların hukukunu Lozan geçmişte belirlemiştir. Lozan’ın daha da güncelleştirilmesi ve ülkemizde ben hangi haklara sahipsem azınlıkların da aynı haklara sahip olması lazım.” dedi.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen, A Haber-Atv ortak yayınındaki “Gençlerle Büyük Buluşma” programında gençlerin sorularını yanıtladı.
“Sosyal medyadan da takip ediyoruz. Sağlık durumunuz ne durumda. Spor yapıyor musunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, gayet iyi olduğunu, haftada bazen iki bazen üç gün sabahları 1 saat kapalı veya açık ortamda spor yaptığını söyledi.
Spor olarak koştuğunu, basket ve futbol oynadığını, ağırlık çalışmaları yaptığını ifade eden Erdoğan, mevsimin de elverişli hale gelmesiyle sporunu daha da iyi şekilde yaptığını belirtti.
“Boyum 85, kilom 95”
Mümkün olduğunca kilosunu koruduğunu aktaran Erdoğan, “Kilonuzu sormak ayıp olur mu?” sorusu üzerine, “Hayır, niye ayıp olsun. 95 kiloyum. Boyum 85, kilom 95. Futbol oynadığım zaman 75 kiloydum. Bize hep şu söylenirdi, ‘on aşağı on yukarı’. Oynarken on aşağıda olmak idealdir. Tabii ‘futboldan sonra bunu bulamayacaksınız’ derlerdi. Tabii yoğun antrenmanlar yapamıyorsunuz. Şu anda 95 ama biraz daha indireceğim. Fazla da indirmeyeceğim.” diye konuştu.
Erdoğan, “Emine Hanım size iyi bakıyormuş. Bitkisel kürler falan hazırlıyormuş?” sorusuna karşılık “Zaman zaman hanımefendinin şeylerine uyuyorum, zaman zaman da kaçıyorum. Daha çok içeçekler şeyinde, ona ısrarla vurgu yapıyor. Onlar da uygun, hazma yönelik şeyler ama kendisinin uyguladığı kürleri ben uygulamıyorum. Benim kürlerim farklı.” ifadesini kullandı.
“Lozan’ın daha da güncelleştirilmesi lazım”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Rum Cemaati mensubu bir gencin, “Yeni anayasada azınlıklarla ilgili nasıl yenilikler olacak?” sorusu üzerine sözlerine şöyle devam etti:
“Başbakanlığım döneminden bahsediyorum. Azınlıkların vakıf mallarına el konulmuştu. Biz iktidarımız döneminde bütün bu malları kendilerine iade etmeye başladık. Göreve başladığımda 2,5 milyar civarındaydı. Burada Rum, Ermeni vakıfları hepsi kendi varlıklarını alıyordu. Hala yasal süreci devam edenlerin olduğunu da biliyorum. Onlar da iade edilecek. Şu anda bunları biz anayasal teminat altına alarak yaptık. Bir defa şunu bütün samimiyetimle ifade ermek isterim. Bu ülkede azınlıkların hukukunu Lozan geçmişte belirlemiştir. Lozan’ın daha da güncelleştirilmesi ve ülkemizde ben hangi haklara sahipsem azınlıkların da aynı haklara sahip olması lazım. Şu an Meclis’te azınlıklardan olup milletvekili olan arkadaşlarımız var. Bugün milletvekilidir, yarın belki bunlardan bakanlar çıkabilir. Çıkmayacak diye bir şey asla söz konusu değil. Şu anda bu aşama katedildiğine göre yarın onlar da olacaktır. Şunu bilmenizi isterim. Azınlıklar ülkemizde bizim eşit vatandaşımızdır. Bundan taviz vermek söz konusu değil.”
“Binlerce engelliyi devlet kurumlarına taşıdık”
Erdoğan, Eskişehir’de hukuk okuyan engelli bir öğrencinin “Engellilerin kamuda istihdamına nasıl bakıyorsunuz. Örneğin engelliler, hakimlik, savcılık gibi mesleklere gelemiyor. Bu konuda düşünceniz nedir?” sorusu üzerine, gerek başbakanlığı döneminde gerekse şu anda, Türkiye’de engellilerin hiçbir dönemde istihdam edilmediği kadar devlet kurumlarında istihdam edilmeye başlandığını söyledi.
Son rakamları bilmediğini ancak yüzde 3 gibi bir engelli istihdamının söz konusu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Özel sektörü de bu konuda çok teşvik ettik. Sizler de engelli alacaksınız. 100 kişi mi çalıştırıyorsunuz 3’ü engelli olacak. Burada bir ölçüyü paylaşmak isterim. Tabii bu engelli kardeşlerim içinde öyleleri var ki engeli bazı meslekleri yapmayı müsade etmiyor. Mesela, ‘hakimlik, savcılık’ dedi. Tabii bir görme engelli hakim, aynı şekilde duyma engelli hakim olursa kararını veremez. Dil noktasında sorun varsa kararını veremez. Ama diyelim ki kol ve ayağında sıkıntı varsa hakim ve savcı olmasında sıkıntı yok. Görmede, duymada, konuşmada engeli varsa maalesef bu işin önünü kesiyor. Örneğin dışişlerinde beden noktasında ayakta engeli varsa büyükelçi veya başkonsolos olmasına mani yok. Bir arkadaşım var. Şu anda dışişlerinde başkonsolos olarak çalışıyor. Kendisine ‘artık ciddi tecrüben var büyükelçi yapalım seni’ dedim ‘ben bu noktada kalmak istiyorum’ dedi. Diğer birimlerde de engelin çeşidine göre bazı atamalarda sıkıntı olabilir.. Okumuş yetişmiş binlerce engelliyi devlet kurumlarına taşıdık. Öğretmenelik yapan kardeşlerim var. Şu anda devletin diğer kurumlarında sekreteryada, şurada, burada görev yapanlar var. İlk defa bu 12-13 senede önleri bu kadar açıldı, bundan sonra bu daha da devam edecek.”

Yorumlar kapatıldı.