İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kilise Kalıntıları Arasında Mülteci Sergisi

Bodrum’da çağdaş ve kavramsal sanatçı Genco Gülan, yasadışı yollarla Yunanistan Adaları’na geçmeye çalışırken hayatlarını kaybeden mültecilerin sahile vuran eşyalarını Aya Nikola Kilisesi’nde sergiledi. Yeni bir hayat umudu ile yola çıkan mültecilerin yaşadığı drama dikkat çekmek isteyen 47 yaşındaki sanatçı Genco Gülan mültecilerin kıyıya vuran eşyalarını toplayarak, ‘İsmi Yok’ adını verdiği enstalasyon (yerleştirme sanatı) çalışmasını sergiledi.

 Tarihi Aya Nikola Kilisesi’nin kalıntıları arasında düzenlenen sergide, ölen mültecilerin yaşadıklarını anlayabilmek için deniz suyu içecek olarak dağıtıldı.  Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği’nin ve  Gümüşlük Akademisi’nin destekleriyle düzenlenen sergide, emzik, biberon, ayakkabı, sırt çantası, lastik bot, şambrel, can yelekleri, kürek, ayakkabılar, kıyafetler pompa ve oyuncaklar sergilendi. Eşyalara, ölen mültecileri temsilen beyaz balonlar bağlandı.
Sanatçı Genco Günal, 9 aylık bir çalışma sonucunda serginin oluştuğu belirterek, “Geçen yıl Akyarlar Mahallesi ile Turgutreis Mahallesi arasındaki koylarda denize yüzerken zeminde gördüğüm kıyafetler beni bu sergiyi tasarlamaya yöneltti.  Bodrum’da  Gümüşlük’ten  Ortakent sahiline kadar kıyıları dolaştım ve bu eşyaları toparladım. Bazı eşyalar bilerek sahilde bırakılmıştı bazıları ise dalgalarla kıyıya vurmuş. Ülkelerinde savaştan kaçıp  Ege Denizi’nde boğularak can veren mültecileri temsilen onlardan kalan eşyalara beyaz balonlar bağlayarak sergiyi hazırladım. Serginin küratörlüğünü ise Ekin Anıl yaptı. Mültecilerin yaşadıklarına dair bir farkındalık yaratmaya çalıştık” dedi. Gülan, ölen mültecilerin cesur insanlar olduğunu belirterek, “Ülkelerinde savaştan kaçarak cesurca yeni bir hayatın peşinden denize açıldılar. Hepsi için aynı son olmadı. Bazıları bu uğurda çoluk çocuk, kadın erkek can verdi. Onlar bu yüzden cesur insanlar. İsimleri bile bilinmeyenleri vardı. Bu nedenle de serginin de adı ‘İsmi Yok’ oldu ” dedi
Aya Nikola Kilisesi’nin kalıntıları arasında düzenlenen sergi 15 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Yorumlar kapatıldı.