İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’den BM Çağrısına Eleştiri

Türkiye, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in Güneydoğu Anadolu’daki operasyonlar sırasında güvenlik güçlerince işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin soruşturulmasına izin vermesi çağrısını eleştirdi.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, konuyla ilgili bir soruya cevaben, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin tarafından ülkemize ilişkin olarak 10 Mayıs 2016 tarihinde yapılan ve son derece yanlı bir bakışla kaleme alınan açıklamaları teessürle karşılanmıştır” dedi.

Sözcü, Türkiye’nin PKK, DEAŞ ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin kanlı eylemleriyle aynı anda mücadele ederken, Güneydoğu Anadolu’daki operasyonlar sırasında “özgürlük-güvenlik dengesinin sağlanması için azami özenin gösterildiğini ve tüm tedbirlerin yasal çerçevede alındığını söyledi.
Tanju Bilgiç, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir. Son olarak 2016 yılı Mart ayında BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Nisan ayında ise Avrupa insan hakları rejiminin temel organlarından olan Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muzniek Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret ederek temaslarda bulunmuşlardır,” dedi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Türkiye’ye güvenlik güçlerince işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin soruşturulmasına izin vermesi çağrısı yapmış ve silahsız sivillerin keskin nişancılar tarafından ya da güvenlik operasyonları sırasında askeri araçlardan vurulduğuna dair haberler aldığını dile getirmişti.
Zeyd Raad el Hüseyin, silahsız sivillerin keskin nişancılar tarafından ya da güvenlik operasyonları sırasında askeri araçlardan vurulduğuna dair haberler aldığını belirtti.
Birleşmiş Milletler, Cizre’de yüzden fazla insanın bir bodrumda diri diri yakıldığına dair iddiaların araştırılmasını istiyor.

Yorumlar kapatıldı.