İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan Hakları Derneği, Ermeni Soykırımı anısına İstanbul’da etkinlik düzenledi

Türkiye İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Ermeni Soykırımı’nın 101. yıldönümü vesilesiyle anma etkinliği düzenledi. 24 Nisan 1915’te, Ermeni şair, hukukçu, yazar ve diğer aydınlar, gözaltına alınarak vapurla Sarayburnu’ndan Haydarpaşa’ya, oradan da trenlere bindirilerek bir daha dönmemek üzere Anadolu’ya götürüldü. İnsan Hakları Derneği yöneticileri, üyeleri ile vatandaşların yanısıra,  Fransız senatör ve Ermeni Fransız Dostluk Grubu Başkanı Philippe Kaltenbach, Avrupa Birliği parlamentosu milletvekili İngiliz Julie Ward, Avrupa Irkçılık Karşıtları Haraketi Başkanı Benjamin Abdan da törene katıldı. Etkinliğin yapıldığı teknede Soykırım sırasında gözaltına alınan kişilerin fotoğraflarını taşnıdı. Sanatçı Leman Stehn ise Ermenice ağıt söyledi.

Haydarpaşa’da yeni bir grupla buluşan katılımcılar, Türkçe, Ermenice ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanan basın metnini okudu.
İnsan Hakları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Eren Keskin , Türkçe metnini okudu. Açıklamada, “101 yıl önce bugün, 24 Nisan 1915’te başlayan tutuklamalarla Ermeni toplumunun her kesiminden kişiler, ama özellikle düşünce önderleri, şairler, yazarlar, gazeteciler Sarayburnu’ndan gemiyle işte buraya, Haydarpaşa’ya getirildiler. Anadolu’nun içlerine, aslında ölüme götürüldüler. Çok az kişi kurtulabildi, çoğu katledildi. Soykırım süreci esas olarak bu tutuklamalarla başladı” ifadelerine yer verildi.
Basın açıklamasında ayrıca şunlar kaydedildi:
“1915 öncesinde İstanbul Patrikhanesi’nin nüfus sayımına göre imparatorluğun Ermeni nüfusu yaklaşık 2 milyondu ve Ermeniler, kent, mahalle ve köy olmak üzere 2 bin 925 yerleşim yerinde yaşıyordu. Bu toplumların bin 996 okulu, 173 bin erkek ve kız öğrencisi, 2 bin 538 kilise ve manastırı vardı. Böylesine canlı bir Ermeni toplumsal varlığına son verildi.”
Açıklamadan sonra hazır bulunanlar, Ermeni Soykırımı’nın kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, denize karanfil bırakıldı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.