İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Yine Hedefte

Bizim oralarda şaşıydı arı soktu kör oldu ya da şahtı şahbaz oldu derler. Türkiye’de Ermenilerin durumu aynen bu. Yıllardır Ermeniler, Osmanlı’ya ihanet eden millet, potansiyel iç düşman ve de kötünün adı olarak anıldı. Ermeniler özellikle her 24 Nisan yaklaştığında faşist, ırkçı, dinci, ulusalcı, şoven ve benzeri çevrelerin hedefi oldu, hedef gösterildi. Yüzüncü yılda nefret söylemleri biraz daha arttı. Son dönemde Türkiye’de yaşananlar yetmezmiş gibi Karabağ olayı tuz biber ekti bu gidişe. 

Korkarım Karabağ olaylarının tam Nisan ayında tekrar gündeme gelmesi bir tesadüf değil. Bundan sonra da her Nisan ayında sanırım bir şeyler bekleyeceğiz. Karabağ olayları yüzünden bütün Ermeni düşmanları, ırkçısı, faşisti, dincisi, ulusalcısı, şoveni ve benzerlerinin bir küfretmediği kalıyor. Sosyal medyada o da kalmıyor ya. İktidar taraftarı basın ve televizyonlar aşırı uçları aratmıyor.  İktidar yanlısı bir televizyonda iki kişi sadece Ermenileri değil, ABD, AB ve Rusya dahil bütün Hıristiyanları ve Yahudileri düşman ilan ediyor, gelecek İslam ordusunun yeni tarihi yazacağını anlatıyor. Dahası İslam ile uğraşırsanız başınıza daha neler gelir diyorlar. Peki, Nato ne oluyor, Avrupa Birliği’ne girme ne oluyor derseniz, sanırım açık gizli ülkenin darül harp olduğunu ve her türlü yasağın mubah olduğunu söyleyeceklerdir. Kısacası söylenenler, yazılıp çizilenler S. Huntington’ın medeniyetler çatışması teorisini neredeyse haklı çıkaracak.
 
Önemli bir tarihçi bu dönemde, Ermenistan’ın Türk yurdu olduğunu ileri sürüyor. Ermeni karşıtlığı öyle bir boyuta geldi ki, Hrant Dink’in katillerinin soyu sopu araştırılıp soylarında Ermeni aranıyor[i]. Neden dersiniz? Cinayeti Ermeni’yi öldüren de Ermeni diyecekler, suçu yine Ermenilere mal edecekler. Böylesine sakat böylesine, vicdansız bir mantık olabilir mi?  Bu ülkede maalesef oluyor. De ki soyunda Ermeni çıktı, ben Türküm diyene Ermeni mi diyeceksin? Bu kafatasçılık ve ırkçılığın daniskası olmaz mı?
 
Daha beteri de var hala utanmadan, sıkılmadan ve de Allah’tan korkmadan PKK’nın Ermeni olduğu söyleniyor. Eski Tarih Kurumu başkanı, şimdilerde MHP milletvekili Halaçoğlu Sünni Kürtlerin Türkmen olduğunu, Kürt Alevilerin ise Ermeni olduğunu söylüyor ve PKK’nın da Ermeni olduğunu söyleyerek 85 yıllık Kürt meselesini bir çeşit illüzyona çevirmeyi deniyor[ii]. Son dört nesli Müslüman olarak yaşayan Alevi Kürtler kripto Ermeni ve terörist ilan ediliyor. Çok önemli bir politikacı, -sanki dünyada tek sünnetsiz millet Ermenilermiş gibi- sünnetsiz her teröristi Ermeni ilan ediyor. Bunun yanında pek çok tarihçi, yazarçizer PKK’nın Ermeni olduğu iddiasında.
Cumhurbaşkanı her konuşmasında, DAEŞ’ın (IŞİD) diğer benzeri örgütlerin yaptıklarına rağmen haklı olarak terörün dini, milleti olmaz diyor. Son yıllarda bütün canlı bombalar, bütün kafa kesenler, tarihi eserleri havaya uçuranlar Müslüman olduğu açık bir gerçek, ancak bu yüzden ne Müslümanlar ne de İslam suçlanabilir. Yine PKK yüzünden Kürt halkının suçlanması da ne hukukla ne vicdanla bağdaşır. İyi de özellikle iktidar taraftarı basın ve televizyonlar Cumhurbaşkanının bu sözlerine rağmen Kürt halkının varlığını inkar ederek, PKK Ermenidir derken, dört nesilden beri büyük bölümü ölüm korkusuyla, kılıç zoruyla Müslümanlaştırılmış Ermenileri kripto Ermeni ve terörist ilan etmekten kaçınmıyor. Tarih kitaplarındaki, resmi web sitelerindeki abartılı ve yanlış yüzlerce suçlama yetmezmiş gibi şimdi Ermeniler yine terörizm ile suçlanıyor. PKK kurucuları arasında Türklerin varlığı, solcu olduğu belirtilen devletçe terörist olarak ilan edilen örgütlerin ezici çoğunluğunun Türk olduğu bilindiği halde kimse Türkleri teröristlikle suçlamıyor, suçlayamaz. Elde hiçbir kanıt olmadığı halde yine Kürt halkının varlığını inkar ve kötülemek amacıyla Abdullah Öcalan’nın Ermeni olduğu yazılıp çiziliyor. Kaldı ki Ermeni olsa ne olur? Kişiler ben neyim diyorsa odur. De ki PKK içinde birkaç ya da birkaç yüz Ermeni var bu PKK’yı Ermeni yapar mı? Siz Ermeni derseniz dünyada size inanan olur mu?
Hele ipe sapa gelmez PKK’nın ve diğer terörist grupların Ermeniler tarafından yönetildiği ve 1915’in intikamını almak istediği gibi iddialar var ki buna kilerdeki fareler bile güler. Ancak eminim halkın büyük çoğunluğu bu saçmalıklara inanıyor ve bu yüzden Ermenilere kin duyuyor, Ermeni’den nefret ediyor. Bu konuda basına ve okuyucu yorumlarına bakmak yeter. Dünyanın onuncu büyük ordusuna sahip Türkiye bir yana, Azerbaycan’ın savunma bütçesi bile Ermenistan’ın tüm bütçesinden fazla[iii]. Yani Ermenistan’ın ya da büyük acılar çekmiş, 120 ülkeye dağılmış –Ermenistan dahil taş çatlasa 10 milyonu aşmayan nüfusuyla- Ermeni halkının da PKK gibi bir örgütü ne kurmak ve yaşatmak için harcayacak parası, petrol geliri, ne de haklı bir nedeni var. Kaldı ki PKK’nın gelir kaynaklarının devlet tarafından bilindiğinden kuşku yok.
Bu olanların iki temel amacının olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki belki psikolojik harbin bir gereği olarak, her gün şehit cenazeleri kaldırılırken doğan haklı kin ve nefreti büyük bir halk grubuna değil küçük, -hem de kötü tanınan- bir azınlığa yönlendirmek ve muhtemel çatışmaları önlemektir. Bu amaç için de Kürt halkının değil PKK’nın suçlanması gerekiyor ancak daha kolay ve daha somut hedef var o da Ermeniler. Zaten Ermeni demek kötülüğü tanımlamak için yeterli. Ancak hedef şaşırtma amaçlı bu ahlaksız suçlamaların yıllardır sorunun çözümüne en küçük bir yararı olmadığı görmezden geliniyor.    
 
İkinci amaç da Halaçoğlu gibilerinin iddialarına uygun olarak Kürt halkını ve Kürt gerçeğini eskiden beri olduğu gibi görmezden gelmek, yok saymak. Öyle ya Sünni Kürtler Türkmen, PKK ve destekçileri Ermeniyse hatta Öcalan Ermeniyse Kürt halkı da yok demektir. Birinci amacın büyük ölçüde gerçekleştiği kesin ama asırlardır olduğu gibi Kürt halkını yok saymak bütün faşistlerin, ırkçıların güzel rüyası da olsa bu gün gerçekleşmesinin imkansızlığı da ortadadır. Devekuşu gibi kafayı kuma gömmenin de yararı yoktur, iletişim çağında gerçekleri bilime saygısı olmayan bilim adamlarıyla, gerçeğe saygısı olmayan din ve devlet adamlarıyla kapatmak mümkün değil. 
 
Doğal olarak sadece Ermeniler değil, -hepsi gavur ne fark eder diyenlerin hiç de az olmaması nedeniyle- Müslüman olmayan bütün azınlıklar rahatsız. Müslümanlara gelince Sünni Türk ve Müslümanların olanlardan rahatsız olmadığını tahmin ediyorum ama diğerlerini bilemem. Müslüman olmayan azınlıklardan gazeteleri, televizyonları izleyenler, hele sosyal medyaya takılanlar haklı olarak huzursuz ve rahatsız oluyor. Elbette dürüst yazarçizerler yorumcular var ama bunlar azınlıkta ve sesleri pek duyulmuyor[iv]. Nefret söylemi ise güne çok uygun ve talibi çok fazla. Her gün Ermeni karşıtı doğru yanlış pek çok haber ve yazı yayımlanıyor. Web siteleri, sosyal medya artık hiç tutulmuyor. Bu etkilerle olacak ilk kez her şehirde Ermeni aleyhinde gösteriler var. İlk kez Azerbaycan ile birlikte imza kampanyaları açılıyor. Türk hackerler Azerilerle birlikte hareket ediyor. Bu arada eminim ortak lobiler de kurulmuştur. Bunlara hatta iki devlet bir millet görüşüne kimsenin bir şey diyeceği yok yeter ki kin ve nefret Müslüman olmayan azınlığa, Ermenilere yönlendirilmesin.  
Benim gibi ununu elemiş eleğini asmış olanlar bir yana gençlerimiz haklı olarak huzursuz ve rahatsız. Umarım bu huzursuzluk yeni göçlere neden olup sayımızı daha da azaltmaz, renkler tamamen solmaz. Yaşayıp göreceğiz.
Sevgiler.
Nisan 2016
Murat Bebiroğlu

 



[ii] http://arsiv.taraf.com.tr/yazilar/ayse-hur/bir-zamanlar-asala-ve-pkk/13392/
[iii]http://hyetert.blogspot.be/2016/04/azerbaycan-ermenistan-asker-says-ve.html#more
[iv]Örneğin:  http://www.milliyet.com.tr/azeriler-dost-ermeniler-dusman/gundem/ydetay/2224395/default.htm

Yorumlar kapatıldı.