İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Boston’da yerleştirilen Ermeni Soykırımı inkar afişi kaldırıldı

İstanbul Türki Platformu tarafından ABD’nin Boston şehrinin North End bölgesinde yerleştirilen Ermeni Soykırım’ı inkar eden reklam panosu kaldırıldı. Pano, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın geçen haftada ABD’ye yaptığı ziyaret sonrasında yerleştirilmişti.

Afiş, bilinçli olarak Boston Ermeni Mirası Parkı’ndan sadece birkaç mahalle ötesinde yerleştirilmişti. Reklamda “Hakikat = Barış” yazısı altında Türkiye, Rusya ve Ermenistan bayrağı rengleriyle boyalı üç el tasviri bulunuyordu. Türkiye’yi sembolize eden el, zafer işareti yaparken, Rusya ile Ermenistan’ı sembolize eden eller, yalan söylüyorlarmış gibi parmaklarını çapraz yapmıştı.
İnkarcıların reklam panosunda Ermeni Soykırımı’nı, “güçlü ve iyi finanse edilen Diasporan’ın propagandası” olarak nitelendirenFactCheckArmenia.com sayfasının bağlantısını da paylaşıyordu.
Ermeni asıllı nüfusun ve Soykırımın tanınmasını talep eden yerel grupların tepkisini çeken panoya karşı sosyal  medyada da kampanya başlatıldı. Sonuçta reklam şirketi perşembe günü itibariyle afişi kaldırdı.
Türki Platformu yetkilileri ise Boston’daki tartışmalı afişin bilinçli olarak o bölgeye yerleştirildiğini dile getirerek 24 Nisan’a kadar ABD genelinde bu afişlerden 100 tane daha önemli noktalarda yerleştireceklerini ifade etti.
Türki Platformu, geçen yıl da benzeri bir pano yerleştirmiş, fakat meydana gelen kınama ve protestolar nedeniyle reklam yine kaldırılmıştı.
Watertown Surb Hakob Ermeni Apostolik Kilisesi’nin Amerika Kilise üyesi gençler birliği başkanı Aharon Derderyan, “Bu, sırttan vurulan bir darbe gibiydi” değerlendirmesini yapıyor. “Bunu özellikle orada, parkın omşuluğunda görmek, beklenmedik bir şeydi.
İftira/İnkar/la Mücadele Ligi (Anti-Defamation League) başkanı Robert O. Trestan, konuyla ilgili  ” Ermeni Soykırımı’nı inkar eden bu pano, Holokaust’u reddetmekten hiç farklı değil ve aynı derecede hakaret edicidir” ifadelerini kullandı.
Ermeni Soykırımı’ndan kurtulan binlerce Ermeniler, ABD’ye ve özellikle Boston ve Watertown’a göç etmeye mecbur kılınmıştı. ABD eyaletleri arasında nüfüs sayısıyla ikinci yerde olan Massachussetts’te bugün Ermeni Soykırımı’ndan kurtulanların nesilleri olan 25 bin Ermeni yaşıyor.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.