İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ergen Manastırı yok oluyor

Dersim (DİHA) – Dersim’de bulunan ve geçmişte Aleviler ile Ermenilerin ortak ibadet mekanı olarak kullandığı Ergen Manastırı ilgisizlikten dolayı yok olmakla karşı karşıya kaldı… Dersim Hozat ilçesine bağlı Ergen (Geçimli) köyünde bulunan ve kentin en büyük manastırı olma özelliğini taşıyan tarihi Ergen Manastırı ilgisizlikten dolayı yok olmakla karşı karşıya. Özellikle yaz aylarında ziyaret edilen mekanlar arasında yer alan 3 büyük kapılı manastırın duvarları yıkılmış durumda. Duvarlardaki işlemeleri, kemerler ve sütunlardaki ustalığın yanı sıra Ermenice yazılamalar ve işaretlerin güzellik kattığı tarihi yapı, hem yerel hem de yurt dışından gelen turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

***
Dersim (DİHA) – Dersim’de bulunan ve geçmişte Aleviler ile Ermenilerin ortak ibadet mekanı olarak kullandığı Ergen Manastırı ilgisizlikten dolayı yok olmakla karşı karşıya kaldı.
Dersim Hozat ilçesine bağlı Ergen (Geçimli) köyünde bulunan ve kentin en büyük manastırı olma özelliğini taşıyan tarihi Ergen Manastırı ilgisizlikten dolayı yok olmakla karşı karşıya. Özellikle yaz aylarında ziyaret edilen mekanlar arasında yer alan 3 büyük kapılı manastırın duvarları yıkılmış durumda. Duvarlardaki işlemeleri, kemerler ve sütunlardaki ustalığın yanı sıra Ermenice yazılamalar ve işaretlerin güzellik kattığı tarihi yapı, hem yerel hem de yurt dışından gelen turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
‘Ermeniler ve Aleviler ortak ibadet ediyordu’
Manastır hakkında bilgi veren ve manastırın bulunduğu köyde yaşayan Ramazan Zengin, 1750’lü yıllarda çıkan yangın yüzünden manastırın tavanının çöktüğü bilgisini paylaştı. Geçmişte manastırın duvar taşlarının alınıp okul duvarlarında kullanıldığını söyleyen Zengin, manastırı şimdilerde Ermeni ve Alevilerin birlikte ibadet yeri olarak kullandığını ifade etti. Perşembe günleri Alevilerin, Pazar günleri ise Ermenilerin önceleri tarihi manastıra gelerek ibadet ettiklerini söyleyen Zengin, Ermenilerin Dersim coğrafyasından sürgün edilmesinin ardından yalnızca Alevilerin gelip yok olmakla yüz yüze kalan manastırda çıralar yakıp dualar ettiğini anlattı. Zengin, yaz aylarında Erivan’dan gelen turistlerin de zaman zaman gelip ayin yaptığını dile getirdi.
‘Sara hastalığına iyi geliyor’
Manastırın sara hastalarını iyileştirdiğine inanıldığını dile getiren Zengin, manastırda bulunan kapalı bölüme konulan sara hastalarının duş aldığını anlattı.
Yaz aylarında Ermeni’ler ziyarete gelir’
Manastırın özellikle Erivan’dan gelen Ermeni vatandaşlar ve tarihçiler tarafından sürekli ziyarete uğradığını ifade eden Zengin, savaşın başlamasıyla birlikte bu ziyaretlerin azaldığını dile getirdi. Dersim’in en büyük manastırı olduğuna dikkat çeken Zengin, manastırın koruma altına alınması için 2012 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptıkları başvuru sonucunda Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca olumlu cevap vermesine rağmen halen herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi. Zengin, tarihi yapı yok olmayla karşı karşıya bırakıldığını dile getirdi.
Manastırın tarihçesi
Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Ergen (Geçimli) köyünde bulunan ve tarih kaynaklarında Ergayn Inguzents (Büyük Ceviz Ağaçları) Manastırı olarak bilinen Ergen Manastırı’nın 975 yılında Hantzit Prensliği tarafından yapıldığı bilinmekte. Yine Ermeni’lere ait kayıtlarda 1453 yılında Manastırın Baron Arevşah tarafından masraflarının karşılanarak onarıldığı belirtiliyor. Manastırın 15. Yüzyılda ise önemli elyazmalarının üretildiği ve muhafaza edildiği bir yer olduğu aktarılmakta.
(eva-mc/ao/ns)

Yorumlar kapatıldı.