İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayvalık Aya Triada Kilisesi Onarılmayı Bekliyor

Ayvalık’ta  1800’lü yıllarda yapıldığı bilinen ve uzun süre tütün deposu olarak kullanılan ‘Aya (Agia) Triada’ isimli Rum Ortodoks Kilisesi, bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzere. İlçenin Kazımpaşa Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip olan, zamanın önemli Rum Ortodoks kiliselerinden Aya Triada Kilisesi, geçtiğimiz yıllarda Kültür Bakanlığı’ndan Ayvalık Belediyesi’ne devredildi.

 Kilise Koruma Kurulu kararıyla 1989 yılında 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillen ve kültür sanat evi yapılmak üzere belediyeye devredildiği bilinen bina, yıllar içinde defineciler tarafından talan edildi ve 10 yıl önce Balıkesir Müze Müdürlüğü denetiminde binanın çevresinde arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirildi. Uzun yıllar tütün deposu olarak kullanıldıktan sonra bakımsızlıktan dolayı atıl halde yıkılmaya yüz tutmuş olan bina ile ilgili konuşan Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, binanın restorasyon çalışmalarına başlanacağı zamanın henüz belli olmadığını söyledi.
Yıllar evvel yapılan kazı çalışmalarında çan kulesinin temeli ile bahçe duvarının yanı sıra, tarihi Rum çeşmelerine su getiren olukları ortaya çıkan kilise binasının yağışlarla birlikte yok olmaya başladığını söyleyen çevre sakinleri, binanın bir an önce restore edilmesi gerektiğini söyledi.
Aya Triada Kilisesi’ni diğer kiliselerden ayıran özelliğin, alt katının yöresel Sarımsaklı Taşından, üst katının ise ahşap malzeme kullanılarak örgü tekniği ve Bağdadi sıva kullanılarak yapılmış olması olduğu öğrenildi.

Çatısı çökmüş, içi kullanılmaz hale gelmiş olan yapının şu anda yalnızca ön giriş de denilen Narteks bölümü ve merdivenleri ayakta duruyor.

Yorumlar kapatıldı.