İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MusMA’da Türkiye’yi Arda Agoşyan temsil ediyor

Avrupa Festivaller Birliği’ne üye 10 ayrı Avrupa Festivali tarafından 2010 yılında başlatılmış olan MusMA festivalinin altıncısı bu sene Belçika’nın Mons şehrinde yapılacak. Festivalde Türkiye’yi ise genç besteci Arda Agoşyan temsil ediyor. Arda Agoşyan’ın eserini seslendirecek olan CSO Çello Quartet, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının dört başarılı viyolonselcisinden oluşuyor.

Onur Şenler, İbrahim Aydoğdu, Yaz Irmak ve Köklü Yiğit Tan’dan oluşan grup Türkiye’nin en renkli ve beğenilen gruplarından biri olarak tanınıyor. CSO Çello Quartet, kendi düzenlemelerinden de oluşan, klasikten tangoya, cazdan film müziklerine ve tanınmış Türk ezgilerine kadar geniş repertuvarıyla adından söz ettiriyor.

Katılımcı ülkelerin genç besteci ve çalgıcılarının desteklenmesi ve Avrupa çapında tanıtılması amacıyla yürütülen MusMA projesi kapsamında her yıl, önceden belirlenmiş bir tema çerçevesinde genç bir besteciye bir eser siparişi veriliyor. Bu eser sonraki yıl festivalde, diğer festivallerin ısmarladığı başka dört eserle birlikte çalınıyor. Böylece eserlerin festivaller arasında dolaşımı sağlanıyor ve besteci geniş bir uluslararası dinleyici kitlesine ulaşabiliyor. Festivallerdeki icralar ayrıca ilgili ülkenin radyo ve bazı TV kanalları tarafından da kaydedilip Avrupa Yayın Birliği (EBU) aracılığıyla çok geniş bir ağ içinde yayınlanıyor. Böylece projeye dahil olmayan ülkelerde de söz konusu kayıtlar dinlenebiliyor.
Avrupa Yayın Birliği (EBU) ve TRT ile birlikte diğer dokuz ülkenin klasik müzik yayını yapan radyoların işbirliğiyle sürdürülen MusMA projesinin bu seneki çalıştayında Türkiye’yi temsil eden Arda Agoşyan, genç yaşında iki yüzü aşkın beste ve düzenlemesiyle öne çıkıyor. Türkiye ayağını Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nın yürüttüğü MusMA projesinde bu sene adından söz ettirecek olan Agoşyan, Türkiye’nin önde gelen kontrbas solistlerinden biri. Agoşyan aynı zamanda, kurduğu orkestra ve koroların müzik direktörlüğünü ve şefliğini yapıyor.IMG_1940
Agoşyan, oda müziğinin yanısıra yurtiçi ve yurt dışında Amsterdam, Concertgebouw gibi önemli konser salonlarında kontrbas resitalleri verdi. Agoşyan, kurucusu olduğu CorİSTAnbul Oda Korosu’nun Türkiye ve dünya prömiyerini Hamburglu Ensemble Vocal ile birlikte gerçekleştirdi.
Genç besteci, çeşitli enstrüman grupları için bestelediği solo eserlerin yanısıra bale müziği, insan sesi için bestelediği solo ve koro eserleriyle Kanada, İsviçre, Belçika, Ermenistan ve Hindistan gibi bir çok ülkede Cihat Aşkın, Şahan Arzruni gibi önemli isimlerle sahne aldı.
Agoşyan’ın MusMA VI projesi kapsamında sipariş edilen bestesi “The Third Fall”, Mons şehrinde Polish Cello Quartet tarafından, Nisan ayında ise Ankara’da CSO Çello Quartet tarafından Türkiye’den tek eser olarak seslendirilecek. (ZETE)

Çalıştayın Belçika linki için tıklayın http://www.klarafestival.be/en/content/crucis

Yorumlar kapatıldı.