İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstiklal Caddesi’nde intihar saldırısı

İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde düzenlenen intihar saldırısında saldırgan dahil beş kişi öldü, 37 kişi de yaralandı. Ölenlerden üçünün İsrail, birinin de İran vatandaşı olduğu açıklandı. Bu kişilerden ikisinin aynı zamanda Amerikan vatandaşı olduğu belirtiliyor. Yaralılardan 12’si yabancı uyruklu.

PKK’nın çatı örgütü KCK saldırıyı kınadı.
Image copyrightDHA
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaralılardan yedisinin durumunun ağır olduğunu söyledi.
Image copyrightEPA
Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Image copyrightEPA
İstanbul Valisi Vasip Şahin, saat 11.00 civarında “bir canlı bombanın kendini patlattığını” söyledi.
Image copyrightAFP
Patlamanın ardından kordon altına alınan ve boşaltılan İstiklal caddesi akşam saatlerinde yeniden yaya trafiğine açıldı.
İstanbul’da saldırı nedeniyle birçok etkinlik iptal edildi. Spor Toto Basketbol Ligi’nde Galatasaray Odeabank-Darüşşafaka Doğuş maçı da ertelendi.

İsrail uçak gönderiyor

Image copyrightAFP
İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’un ABD ziyaretini yarıda keserek İstanbul’a geleceği, İsrail’in ayrıca bir uçak göndereceği açıklandı.
Image copyrightAP
CNN Türk görgü tanıklarına dayanarak saldırganın üzerindeki patlayıcıları, bir turist kafilesinin yanında infilak ettirdiğini duyurdu.
Almanya, Perşembe günü güvenlik tehdidi nedeniyle Türkiye’deki temsilciliklerini kapatmıştı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, “O uyarıyla, istihbaratla, bugün gerçekleşen olay arasında doğrudan bir bağlantı yok. Dolayısıyla oradaki açıklama, o olayla, olgu ile ilgiliydi. Bu konunun olayla ilgilisi olmadığını şimdilik düşünüyoruz” dedi.

KCK kınadı

KCK Eş Başkanlığı, yazılı açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Açıklamada, “Kürt Özgürlük Hareketi olarak sivillerin hedef alınmasına karşıyız ve sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz. Savaşta sivillerin katledilmesi suçtur. Ölen sivillerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. “

‘Saldırının faili IŞİD üyesi mi?’

Image copyrightAFP
Hürriyet gazetesi, saldırının failinin S.Y adlı bir IŞİD üyesi olabileceğini yazdı.
Haberde, “HDP’nin Adana ve Mersin’deki binalarına yapılan bombalı saldırıyı gerçekleştiren S.Y.’nin geçmişinde yasa dışı sol örgütlerle bağlantısı var. Canlı bomba S.Y., 2007’de de DHKP-C örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile hem Ankara’da hem de İstanbul’da gözaltına alınmış” deniyor. S.Y’nin Adana’da oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alındığını belirten gazete, yine IŞİD üyesi olduğu öne sürülen M.Ö adlı başka bir zanlı için de Gaziantep’teki babasından DNA örnekleri alınarak kriminal incelemeye gönderildiğini aktardı.

Güvenlik toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Dolmabahçe’de ilgili bakanlarla güvenlik toplantısı yaptı. Sağlık ve İçişleri bakanlarıyla başbakan yardımcılarının da katıldığı toplantıdan sonra açıklama yapılmadı.

İsrail ve İran’a taziye mesajı

Davutoğlu, akşam saatlerinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri’ye taziye mesajı gönderdi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş saldırıyla ilgili olarak, “Hain planı uygulamaya çalışıyorlar. Terör karşısında kanıksamayacağız, geri adım atmayacağız. İnşallah yollarda, çarşılarda, pazarlarda günlük hayatımızı devam ettireceğiz. Bütün partilere, özellikle demokrasi karşısında sınav veren HDP’ye bir kere daha buradan çağrıda bulunuyorum. Gün bugündür. Terör örgütünün arkasındaki mahiyet tam manasıyla ortaya çıkmadan, hemen, derhal, hiçbir şekilde ‘ama, fakat’ demeden bu terörü yapan katilleri, canileri, hainleri ve arkasındaki karanlık odakları telin edin, lanetleyin, görüşünüzü ortaya koyun” dedi.
Image copyrightAP
HDP, saldırıyı kınadı. Partinin açıklamasında, şöyle denildi:
“İstanbul İstiklal Caddesi’nde bu sabah meydana gelen bombalı saldırıyı lanetliyoruz. Sivil yurttaşlarımızın bulunduğu bir yerde, her gün ve saatte insanların işine gittiği, alışveriş yaptığı bir mahalde yapılan bu saldırı, kim tarafından yapılmış olursa olsun asla kabul edilemez, mazur gösterilemez. Bu saldırı da önceki Ankara saldırısında olduğu gibi doğrudan sivilleri hedef alan bir terör eylemidir. Bu saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.”
Image copyrightAFP
“Türkiye toplumu her geçen gün Saray’ın ve siyasi iktidarın iç ve dış politikadaki yanlış ve tutarsız politikaları, devlet şiddetini arttıran, özgürlükler alanını daraltan uygulamaları nedeniyle büyük bir kutuplaşma, bölünme, ayrışma ve nefret söylemi yükselişi ile karşı karşıyadır. Demokratik siyaset alanının gitgide daraltıldığı ve bir olağanüstü hal durumuna ilerlenen bu ortamdan hızla çıkılmalı ve her türlü siyasal toplumsal sorunumuzun çözümü için Meclis’te bulunan partiler demokratik adımlar atmalıdır. Sağduyulu bir müzakere ortamının yaratılması acil ihtiyaçtır.”

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/03/160319_istanbul_explosion

Yorumlar kapatıldı.