İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BBC, Ermenistan’ın tarihi başkenti Ani’yi anlattı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Ermenistan’ın tarihi başkenti Ani şehrini konu alan bir makale yayınladı. “Dünyanın unuttuğu imparatorluk” başlığı altında Ani hakkında şu satırlara yer verildi: “Zamanında nüfusü binlerle sayılan ve Bagratuni Hanedanı’nın hükümetinde kültürel ve bölgesel güçlü bir merkeze dönüşen Ani, bugün unutulmuş bir hayalet şehri haline gelmiştir. Ören yerinde gezerken duyabileceğiniz tek ses, Ermenistan ile Türkiye sınırı olan kanyondan gelen rüzgarın sesidir.”

“Bilim adamlarının tahminine göre, yüksek gelişim seviyesine ulaştığı 11. Asırda Ani”nin 100.000 nüfusu vardı. Bu rakam, o dönemin Paris ile Londra’nın toplam nüfüsünden daha büyük. “Bin bir kiliseler kenti” olarak bilinen Ani’nin Ermeni yönetici ile tüccarlarının, zamanın en gelişmiş mimarisine ve sanatına göre süslenmiş çok sayıda ibadethaneler kurduğu biliniyor.”
Makalenin yazarı Jozef  Flaherty, Ani’de kısmen ayakta kalan kiliseleri tarif ediyor. Bunlar, Ani Ana Katedralı, Surb Prkiç, Abuğamrents Surb Grigor ve Tigran Honents’tir. Yazar, Ani’nin yeraltı yapılarına ve surlarına da değiniyor.
Şehrin, sık sık savaş alanına döndüğünü kaydeden Flaherty, buna rağmen bugün Ani Ören Yerinin, tarihin farklı dönemlerine, kültürel, sanatsal ve dinsel farklı yaklaşımların etkin olduğu çağlara  şahitlik ettiğini gösterdiğini anlatıyor.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.