İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yunanistan ile Ermenistan arasında 3 anlaşma imzalandı

Başbakan Aleksis Tsipras Yunanistan’a resmi ziyaret düzenleyen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile dün Atina’da Başbakanlık Konutu’nda bir araya geldi. Ermenistan Cumhurbaşkanını kabulü sırasında konuşan Aleksis Tsipras “Kendisini aşan bir sorunla mücadele etmek için Yunanistan insanlığın en ön safında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Tsipras-Sarkisyan görüşmesi iki ülke Sağlık Bakanlıkları arasında işbirliğini, tıp eğitimini, kültür alanında işbirliğini, bilimsel araştırma ve eğitimi kapsayan üç ikili anlaşmanın imzalanmasıyla noktalandı.

Uluslararası gelişmeleri görüşen iki liderin özellikle Suriye’deki son duruma odaklandıkları ve barış sürecinin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptıkları kaydedilirken, Başbakan Aleksis Tsipras Yunanistan-İran-Ermenistan arasında üçlü işbirliği olanaklarının incelendiğini kaydetti.
Yunanistan Başbakanı Tsipras Ermenistan ile ilgili yaptığı açıklamalarda ise “Aramızdaki coğrafi mesafe çok büyük olsa da, aramızdaki duygusal mesafe çok az hatta hiçbir mesafe yok” ifadelerini kullandı ve ekledi:
“Asırlardır ilişkilerimiz çok sıkı kaldı ve halklarımız arasındaki bu ilişkilerin eskiliğine karşılık vermeliyiz ve yeni çağın zorluklarına da birlikte göğüs germeliyiz. Ermeniler ve Pontus Hellenizmi bir birine paralel acılar, kovulmalar ve soykırımları yaşadı. Bu tür trajedilerin gelecekte tekrarlanmaması için bütün komşu ülkelerle ilişkiler geliştirilmesi amacıyla çaba sarf edilmesi gerekir. Ermenistan ile ekonomik işbirliğimiz iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler ve bağ düzeyinde değildir. Gerek devlet düzeyinde gerekse de özel sektörde ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeliyiz”.
Sarkisyan: İlişkilerimizi derinleştirelim
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinden bahsederken, Ermenistan’ın Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin de desteklenmesi gerekliliğine değindi.
Yunanistan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin yükselişte olduğunu ifade eden Sarkisyan “Gerçekten zorlu sınavlardan geçtik. Amacımız ve hedefimiz ikili ilişkilerimizi azami düzeyde derinleştirmektir” dedi.
Yunanistan’ın Ermenistan-Azerbaycan çekişmesindeki dengeli tutumundan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Ermeni lider, Kıbrıs sorunu ve Ukrayna krizi gibi uluslararası sorunlarda Yunanistan ile görüş birliğine sahip olduklarını tespit ettiklerini kaydetti. – azınlıkça

Yorumlar kapatıldı.