İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenilerinin bakır eserlerini sergileyen ilk müze Antep’te

Antep’li koleksiyoner Ali Atalar, 2011’de kendi imkânlarıyla açtığı ve Türkiye’de bir ilk olan Bakır Eserleri Müzesi’nde yaklaşık 1500 bakır işçiliği örneğini sergiliyor. Müzede genellikle Ermeni bakırcıların eserlerine yer verildi. Bununla birlikte Atalar’ın,müzede sergilediği eserleri anlatan “Osmanlı’dan Günümüze Bakır Sanatı” başlıklı kitabı da yayınlandı.

“Agos”a konuşan Ali Atalar, “Son iki bin yıl incelendiğinde Antep’in bakırıyla ünlü olduğunu görüyoruz. İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı çok iyi ustalar yetiştiğini söylemek mümkün. Roma ve Selçuklu’ya bakıldığında da heykel ve mızraklarda bakır sürekli kullanılmış. Yani binlerce yıl öncesinden bu yana bakır insan hayatında. Son 300 yılın bakırcılığını incelediğinizde ise Antep’li Ermeni ustaların ağırlıklı olduğu görülüyor.
Ben 1980’den itibaren bakır toplamaya başladım, başvurduğum uzmanlar, üzerlerindeki nakışların ve yazıların Ermeni yazısı olduğunu söylediler. 1915’ten sonra yapılan ve üzerinde Osmanlı yazısı olan tabakları yapanların da Ermeni ustalar olduğunu belgeledim. O yıllarda hırsızlık yaşanmaması ve kaybolmaması için eser sahibinin ismi yazılırmış.” ifadelerini kullandı.
Kitapta anlattığı tüm ustaların Ermeni olduğunu, müzede yaklaşık 600 tane Ermenice yazılı tabağın sergilendiğini dile getiren Atalar, 150 tabağım halen okunmamış olduğunu söylüyor. “Osmanlı’dan Günümüze Bakır Sanatı” adlı kitapta 17. ve 18. yüzyıldaki Ermeni ustaların ve 19. ve 20. yüzyıldaki ustaların isimlerinin listesi de yer aldı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

 

Yorumlar kapatıldı.