İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rapor: Türkiye’de Hıristiyanlar için hayat zor

Dünyada Hıristiyanların inanç ve ifade özgürlüğü alanında yaşadıkları sorunları izleyen ABD merkezli Open Doors adlı kuruluşun her yıl yayımladığı World Watch List (WWL) adlı rapor açıklandı… Raporda, kültürel marjinalleştirme, kilise hayatını zorlaştıran idari ve yasal engeller gibi değerlendirme kriterleri  yer alıyor. Türkiye de bu kriterler açısından olumsuz not alan ülkelerden biri durumunda. Hıristiyanların dini önderliklerinin kurumsal temsilcisi olan Ermeni Patrikhanesi, Ekümenik Patrikhane, Katolik Kilisesi gibi kurumların tüzel kişiliklerinin olmaması, kilise açmaya çalışan Hıristiyan topluluklara idari ve yasal engel çıkartılması, Hıristiyanlara yönelik saldırıların çoğu zaman cezası kalması gibi faktörler Türkiye’nin listeye 45. sırada girmesinin nedenleri arasında yer alıyor. (Sorun patrikhaneneni tüzel kişiliğinin olmaması değil cemaatin tüzel kişiliğinin olmamasıdır. HYETERT)  

***
Dünyada Hıristiyanların inanç ve ifade özgürlüğü alanında yaşadıkları sorunları izleyen ABD merkezli Open Doors adlı kuruluşun her yıl yayımladığı World Watch List (WWL) adlı rapor açıklandı. Kasım 2014-Ekim 2015 dönemini kapsayan rapora göre, dünyada Hıristiyanların en fazla baskıya maruz kaldığı 50 ülke arasında Türkiye de yer alıyor.
“Agos” gazetesinde yayınlanan habere göre Türkiye söz konusu listede 50 ülke arasında 45. sırada yer alıyor. Listenin başında ise 70 bin Hıristiyan’ın, inancından ötürü çalışma kamplarında yaşamak zorunda kaldığı Kuzey Kore yer alıyor. Kuzey Kore’yi sırasıyla Irak, Eritre, Afganistan, Suriye, Pakistan, Somali, Sudan, İran ve Libya izliyor. Listede Azerbaycan 34., Mısır 22., Hindistan 17., Çin ise 33. sırada yer alıyor.
Raporda, kültürel marjinalleştirme, kilise hayatını zorlaştıran idari ve yasal engeller gbi değerlendirme kriterleri  yer alıyor. Türkiye de bu kriterler açısından olumsuz not alan ülkelerden biri durumunda. Hıristiyanların dini önderliklerinin kurumsal temsilcisi olan Ermeni Patrikhanesi, Ekümenik Patrikhane, Katolik Kilisesi gibi kurumların tüzel kişiliklerinin olmaması, kilise açmaya çalışan Hıristiyan topluluklara idari ve yasal engel çıkartılması, Hıristiyanlara yönelik saldırıların çoğu zaman cezası kalması gibi faktörler Türkiye’nin listeye 45. sırada girmesinin nedenleri arasında yer alıyor.  
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.