İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni toplumundan BM Azerbaycan daimi temsilciliği önünde Sumgayıt protestosu

26 Şubat’ta New York Ermeni toplumu temsilcileri Sumgayıt katliamları için Birleşmiş Milletler (BM) Azerbaycan Daimi Temsilciliği’nin binasının önünde protesto gösterisi düzenledi. New York’ta yapılan eylemin katılımcıları “Aliyev yalanı durdur”, “Savaş tehditlerine son verin”, “Sumgayıt’ı hatırlıyoruz”, “Azerbaycan suçunu kabul et” yazılı pankartlar açtı. 

1988 Şubat 26-29 tarihleri arasında Azerbaycanlılar Bakü’nün kuzeyinde 19.000 Ermeni’nin yaşadığı Sumgait şehrine saldırıp Ermenileri katlettiler.
26 Şubat 1988 başlayan kırımlara Ermeni yurttaşlara yönelik kitlesel şiddet, cinayetler ve talan eşlik etti. Uzmanlar üç günde yaşananan olayları ‘Facia’ olarak nitelendirdiler.
Sumgayıt katliamları Sovyet Azerbaycan yönetimi tarafından organize edilen kırımlar Dağlık Karabağ Otonom Bölgesi halk milletvekilleri eylet konseyinin kararına bir yanıttı. Karar; milletvekillerinin Ermenistan ve Azerbaycan SSC’leri yönetimlerine Azerbaycan bünyesinden çıkma ve Ermenisan’la tekrar birleşme ricasını içermekteydi.
29 Şubat 1988’de Moskova’da yapılan SSCB KP Politbüro oturumunda, Sumgait’te Ermeni sivillere yönelik kitlesel kırım ve cinayetlerin etnik sebepli olduğu kabul edildi.
Üç gün devam eden Sumgait katliamları sonucunda onlarca kişi öldürüldü, bunların büyük kısmını işkencelere maruz bıraktıktan sonra diri diri yaktılar. Aralarında yetişkin olmayan tecavüz edilmiş kızlar dahi olmak üzere yaralılardan çoğu ilerde sakat kaldı; iki yüzden fazla konut tahrip ve talan edildi, onlarca araç kundaklandı, dükkan ve kamusal öneme sahip üniteler gasp edildi, binlerce kişi mülteci durumuna düştü.
Azeri vahşetinden kaçarak kurtulmak isteyen Ermeni halkı, evlerini terk etmek zorunda kalan ve şehirden dışarı çıkan yüzlerce Ermeni, zor şartlar altında, soğuk ve karlı dağlarda donarak hayatını yitirmiştir. Ermeniler tarihlerinde bir kez daha soykırımla karşı karşıya kaldılar en vahşi olay olarak geçerken, Azerilerin “Sumgait kırımı” olarak anılmaya başlandı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.