İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hristiyanların “Büyük Orucu” başladı

‘Careme’ adı verilen Hrısıtıyan orucu Çarşamba günü başladı. Paskalya tatilinin ilk pazarına kadar sürecek 40 günlük oruç dönemi Hristiyan dünyasında farklı şekillerde değerlendiriliyor. Ortodokslar özüne daha uygun şekilde bu günleri değerlendirse de Batı Avrupa’daki Katoliklerin çoğu Hristiyan orucuna karşı sadece kültürel bir yaklaşım sergiliyor.

 ‘’Küllerin Çarşambası’’ adı verilen Karnaval haftasının çarşambası başlayan ve Paskalya tatilinin ilk pazarı (Dalların Pazarı) son bulan Hristiyan Orucu bu hafta başladı. Hristiyan Dünyası İsa Peygamberin çölde tuttuğu 40 günlük oruca binaen 9. Yüz Yıl’da ilk olarak bu oruç akidesini hayata geçirme kararı alıyor. Hristiyanlar için kutsal olan Pazar günleri oruç tutulmadığı için toplam Careme süreci 46 günü buluyor ve süreç Paskalya tatili ile son buluyor. İslam dünyasındaki oruç anlayışından farklı olan Hristiyan orucunda yemek yenmeye devam ediliyor ancak hayvansal gıdaların tüketilmemesine dikkat gösteriliyor. Karnaval kelimesi de “Eti çıkartın” anlamına gelen Latin kelime Carnelevalem’den geliyor. Aynı şekilde Careme kelimesi de Latincede 40 gün anlamına gelen Quadragesima kelimesinden türüyor. İslam dünyasında olduğu gibi Hristiyanlar için de oruç bir nevi nefis terbiyesi görevi görüyor. Oruç dönemi Hristiyanlıkta da derinleşme, ibadet ve dünyalık heveslerden arınma süreci olarak görülüyor. Batı Avrupa’da oruç tutan Hristiyanların sayısı az olsa da Rusya gibi Ortodoksların coğunlukta olduğu ülkelerde Hristiyan Orucu daha dikkatli takip ediliyor. Katolikler için kuşkusuz en önemli bayram Noel olsa da Hristiyan Orucunu takip edenler için asıl bayram Paskalya, yani Careme’in sonu.

Bir dönem kıtlık korkusuyla Müslümanlar gibi tutmuşlar

12. Yüz Yıl’da bir dönem Hristiyan Orucu Müslümanlar için Ramazan ayında olduğu gibi tamamen gıda ve sudan kesilerek tutulmuş ancak bu ibadet şekli daha sonra takip edilmemiş. Tarihçiler dönemin otoritesi Kilise’nin kışın zorlu şartlarında olası bir kıtlık yaşanmaması adına toplumsal bir önlem olarak orucun yemekten ve içmekten tamamen kesilerek tutulmasını istemiş. Hristiyan Orucundaki diğer bir ayrım ise Büyük Oruç ve Küçük Oruç ayrımı. Küçük Oruç Karnavaldan önce tutulmaya başlanan hazırlık oruçlarına verilen ad. Büyük Oruç ise üstte anlattığımız Careme Orucu’na tekabül ediyor.

http://www.zamanbelcika.be/haber/gundem/5405/hristiyanlarin-buyuk-orucu-basladi

Yorumlar kapatıldı.